Opál, a HALAK ásványa

Az opál vörös, kék, esetleg más színárnyalatú, áttetsző kovaféle. Színjátszó válfaja drágakő.

A kovaföld szerves eredetű, szilícium tartalmú, fehér üledékes kőzet. Az opál esetében a szilícium bioxid nem szerveződött kriptokristályokba, hanem amorf maradt. Képlékeny, szilárd struktúra nélküli tömege alakjában és színében pótolja a kristályos jelleg szépségét. Az opál formája sosem alakul ki végérvényesen, inkább szétfolyik, mintha a rendelkezésére álló hely negatív modellje lenne.
Az opál színe sem határozott. Lehet bizonytalan sárgás, kékes, zöldes, áttetszően színjátszó, melyet csakis saját nevével jellemezhetünk: opálos. A belőle készült drágakő "opálszerűen", tompán színjátszó.

Az opál furcsa és ámító, elbűvölően kétértelmű hatást kelt, mint a vízen áttetsző pasztellszínek, vagy a tenger tükrén megtörő holdsugarak. Holdkőnek is nevezik.
Az asztrológiában az opál a remény szimbóluma. A Hold uralma alatt álló Halak csillagjegy köve.

Aki opált visel, gyakran előre megsejti szerelme sorsát, de ez aligha elégséges a beteljesüléshez. Az opál, színre és formára határozatlan, mint a Halak jegyében született kettős jellemű, álmodozó, mindenre érzékenyen reagáló ember.
Aki az opált nem hivalkodva viseli, azt megvédi a gonosz pillantásoktól, a szemveréstől. A gondatlanra viszont szerencsétlenséget is hozhat.