Ametiszt és urán, a VÍZÖNTŐ ásványa

AMETISZT

Az ametiszt a kvarc ibolyaszínű féldrágakő változata. A szilíciumbioxid, a kvarc, mely az ásványi világ lényege, sajátos utat tesz meg, amíg ametiszt formájában jelenik meg. A lendületes vonalakat egyesítő, végtelenre törő kvarckristályok, mint gótikus katedrálisok beláthatatlan magasságú tornyai, a nagyszerű, világos és szimmetrikus tökéletességet idézik, mint Bach zenéje. A föld mélyéből magasra törő könny-tiszta hegyikristály olykor útközben titokzatos vegyületeket alkot, ámító fekete szálak jelennek meg rajta vagy elszürkül, hogy például "máramarosi" gyémánttá legyen. Máskor, tovább hordozva valamiféle mélységes bugyrokból feltörő titkos üzenetet, másféle anyagokkal vegyül, hogy sárgás citritté váljon, mint afféle föld gyomrában érlelődött egzotikus gyümölcs, mígnem e teremtést idéző kavargásban képződött párái halvány ibolyaszínűvé, sötétlila árnyalatúvá válnak, hogy megszülessen az ametiszt, egy szomorún szép Chopin-noktürn nosztalgiájaként.
Az asztrológiában a "hasonlót hasonló gyógyítja" szellemében, ez a romantikus születéstörténetű ametiszt a józanság szimbóluma. A Vízöntőt megóvja a szerelmi kábulatban esetleg elkövethető ostobaságoktól. Hozzájárul a szerelmi kapcsolatok szellemi oldalainak a gazdagodásához.
Az ametiszt jó hatással van a félénkség ellen, de magában hordozza a hidegség fenyegetését is.

URÁN

Az uránium tiszta állapotban ezüstfehér, radioaktív, nehéz fémes elem. Az urán, ennek egyik érce.
Az ásványvilágba nem is olyan rég hirtelen érkezett uránérc, mely nem sejtett gyakorisággal fordul elő a földkéregben, bár gazdasági szempontból a mindennapokban még nem jelentős, a minden új, szokatlan és rendkívüli iránt vonzódók számára maga a kihívás. Ahogy a legalább száznyi változat közt a legvadabb szépségű alakzatok keverednek, mintha a kis csoportokba gyűlt apró lemezek labirintusa, a különböző formájú kristályok és rések a legmeghatározatlanabb színek keveredésével, az élénkpiros meg sárgászöld foltok vagy gyöngyházfényű és fluoreszkáló csillogások révén az anyag káprázatos elemekre bomlását idézné elénk, úgy forrong a Vízöntő színes világa is.

Az asztrológiában tehát nem meglepő, ha az Uránusz bolygó védelmében álló Vízöntő a bolygóról elnevezett urántól nyeri az újabb és újabb célokhoz vezető, a folyton további intellektuális vállalkozásokra késztető hajlamát. Az urán serkenti a Vízöntő kutatókedvét.