A holdi típus intellektusa

A holdi típus fő képessége a képzelgés. Találékony képzelete minden irányba kiterjed, de ritkán alkotó szellem, legfeljebb a zenében és a költészetben. ábrándozik, de nem gyakorlatias, semmit sem képes megvalósítani. A holdi típus zavaros, kifejezhetetlen gondolatai néha arra késztetik, hogy az emóciók kedvéért nem épp a legjobb próbálkozásokba fogjon, s így tartsa egyensúlyban testi, lelki igényeit.

A holdi típus képzelete nagyon aktív, de intellektusától függetlenül, hiába való, bizonytalan és gyakran melankolikus ábrándozásokba merül. A holdi típus olykor hihetetlen  történeteket agyal ki, ami semmire sem vezet. Szerencsés esetben ez a versfaragáshoz is eljuttatja, de jobbára csak rágalmakká válik, mely kellemetlenségekhez vezeti. A holdi típus spekulációiból képes hasznot húzni, de nem hisz saját képességeiben. Sokszor mond valamit, de néhány nap múlva elfelejti mit mondott és pont az ellenkezőjét állítja, vagy erősködik, hogy ő azt sosem mondta.

élénk intelligenciája olykor költői hajlamokban fejeződhet ki.  A holdi típus hirtelen kirobbanó gondolatai ilyenkor szép, harmonikus módon fejeződnek ki, de mindig valamely csodálatos, meseszerű fabulációban. A festészetben is a fantasztikus ábrázolásokat kedveli, olyan ismeretlen tájakat és szokatlan színeket, amilyeneket csak ő látott álmaiban. Az irodalomban a romantikát kedveli. Szónoki képességei nincsenek, de az írásban sokkal többet képes kifejezni, mint amennyit valaha is mondana.