A merkúri típus karaktere

A merkúri típus szkeptikus, de ugyanakkor kutató hajlamú, a haladás embere, aki önmagát is tökéletesíteni akarja, hogy előnyökhöz jusson az akcióiban. Mindent tudni kar, mindent meg akar érteni, mindent ki akar próbálni. Kiváló intuitív készsége révén olyan dolgokban is kivágja magát, melyekhez nem ért, mert ki tudja javítani a hibáit - mindenben a maga tanítója.

Sosem hisz el semmit, amíg ki nem próbálja. Ha pénzügyekkel foglalkozik, nehéz becsapni, de ő maga nem sok lelkifurdalást érez, ha mást sikerül becsapnia - számára ez csak sikerélmény, olyan játék mint másnak a hazárdjátékok avagy a szerelem. Spekuláns tehetsége épp a siker filozófiája.

Mivel a merkúri típus intellektusa kevésbé fényes, sokat bíbelődik mindennel, örökös ténykedésével viszont olykor kihozva sodrából a környezetét. Ideges, mozgékony, aki lázas vitalitással mindenről pontosan meg akar mindig győződni, mitsem törődve azzal, hogy zavarja az embereket.

Komoly, kimért és visszafogott lévén a merkúri típus nem annyira érzelmes, mint inkább érzéki, gyönyörre vágyó, keresi az ábrándokat, rendkívüli élményeket hajszol, mely gyorsan elűzi idegességét. Az ókoriak mindig állandó erekció állapotban ábrázolták Merkúrt, aki nem érzeleg, hanem erőszakkal támad a nimfákra - ő Pán és a Faunok apja.
Viszont a merkúri típus tud gyöngéd is lenni. De ehhez szüksége van a megfelelő körülményekre, a szép környezetre, a gyöngédségre, az ölelésre. Csakhogy önző és nem következetes. Különben igen egyedi, ambíciós.

A merkúri típus független természete nehezen veti alá magát a szabályoknak és a fegyelemnek. Folyton ellenszegül más uralmának, de mindig leleményesen, harc nélkül nyeri el igazát. Képzelőereje és inventivitása határtalan.

A merkúri típus női változata mindig fiatal és disztingvált. Könnyen és gyorsan beszél, művészi képességei vannak, s ha nem is jó üzletasszony, zseniális intrikái révén képes megnyerni bármily egyezkedést. A házastársak közül gyakran ő vezeti az üzletet. Kellemes külleme és jó megfigyelőképessége révén a merkúri típus hamar megnyer mindenkit, s nem restell hazudni sem. Képes kitalálni az emberek titkos gondolatait, a szenvedélyeit, de mindent a maga javára fordít. Soha nem felejt semmit, egyetlen nevet, arcot, bármily körülményt sem.

A merkúri típus tehát csinos, magával ragadó, s ahogy szórja a szép bókjait, azt a benyomást kelti, hogy ő mindenhez ért. A jupiteri és vénuszi típus után, a merkúri a legelegánsabb típus. Mindenki a lába előtt hever és a társaságban ő hozza össze azokat az embereket akik nélküle sosem kerültek volna ismeretségbe. Befolyása még a politikában is érezhető. A merkúri típusú kiváló diplomata, ő kezeli az üzletet, ő vezet, s mert képes az egyén lelkébe látni, előrelátja az eseményeket.

Ha Jean de Bologne alkotása, a Louvre-i kecses Merkúr szobor nem is közismert - bár a temesváriak a híres szobor szerény másolatát megcsodálhatják egyik gyárvárosi sarokház tornyocskáján - a huncut kis Pinocchio merkúri alakja már a gyermekek számára sem ismeretlen. De külleme és szelleme miatt bátran ide sorolhatom Voltaire-t és Erasmus-t.

Vannier pedig, a maga tipológiájában, épp Erzsébet királynét hozza fel példaként a merkúri típusú nő életvitelével kapcsolatban. Ha ilyen szempontból én nem is tárgyalom a típusokat, Erzsébet királyné mozgékonysága, kecsessége, s főleg diplomatikussága révén, illik ide.