A Kos csillagjegy - Jel és szimbólum

Minden év március 21-én, mikor a Nap visszatér a Kos jegyébe, új asztronómiai évbe lépünk. Számunkra ez az év újjászületését jelenti és egy új ciklus kezdetét. Ebben a különös „pillanatban”, akárcsak a hajnal esetében, a Nap fénye és melege lebírja a sötétet és megerősödik. A tavaszi napéjegyenlőség momentumában a nap és az éjszaka kiegyensúlyozódik s ahogy a Nap előrehalad a Kos jegyében, március 21 és április 20 között, fokozott intenzitással növekszik ereje, mintha ujjongva hirdetné az éjszaka feletti győzelmét s a föld brutális erői életbe szökkennek.

A Kos különösen a csillagjegyben vele szembehelyezkedő jegyhez, a Mérleghez viszonyítva érthető, a tavaszi és az őszi  napéjegyenlőség dialektikájában. A Kos spontán, impulzív alkotó, az őserő lendülete. Ezzel szemben helyezkedik el a Mérleg kiegyensúlyozottsága, mely fékezi a Kos lendületét. A mérleg jegyében minden letisztul, megnyugszik, a világ gyöngéd, udvarias, kifinomult, emberséges, a jegy szülötte minden ősi ösztönt levet. A Mérleg szülötte a leginkább alkalmazkodni tudó alkat, akit társai befogadnak, aki a közreműködésre, a társulásra termett.

A Kos csillagzat egyezményes jele a két félkör, mely a kos szarvait jelképezi. Más értelmezésben olyan ez a jel, mint egy felemelt karú alak, mely az ember feltörő életerejével, megszületni vágyásával, de az éledő tavasszal is társítható.

Hogy az őshoroszkópban a Kos szintén Keleten felkelő állatövi jegynek, az Ascendens jegyének felel meg, csak alátámassza a feltörő emberhez fűződő elképzelést, melyet a Kos szimbólum kelt.

A kos szarvait már nagyon rég óta az erő, a bátorság, a hatalom szimbólumaként ismerték. A legtöbb kultúrában találhatunk szarvval ábrázolt istent. Például az eredetileg egyiptomi Amun-Ra aki egyes vélemények szerint a görögök Zeusza majd a rómaiak Jupiterje lett. ízisz, az egyiptomi istennő, bátorsága jeléül, szarvak között viseli fején a napkorongot. Az indiai tűzisten, Agni, egy kos hátán lovagol, Síva, a pusztító pedig szarvas állatot hord magával az ábrázolásokon.

A Kos csillagjegy asztrológiai üzenete 

A Kos jele a feltörekvés, az út kezdetének a gondolatát foglalja magába. Annak az útnak a kezdetét, mely a különböző élethelyzeteken át eléri a célt - vagyis, a csillagjegyekre vonatkoztatva, míg el nem éri az utolsó jegyet, a Halakat. De ugyanakkor az élet forrása, a természet előretörése a téli hideg és keménység után, a tavasz feléledése szimbóluma is.

Horoszkóp