Vénusz - A Mérleg csillagjegy bolygója

A Mérleg a Vénusz bolygó gyámsága alatt áll. De ez a Vénusz nem a Bika csillagjegy kapcsán már lejegyzett szépséges Vénusz, a május havában uralkodó dionüszoszi földi mámor istennője, hanem Aphrodité-Vénusz, az égi „elrendező”, aki a szerelmet, a szépet, az igazságot és a művészi ihletet képviseli.

Aphrodité-Vénusz az ősi vágy, a vonzalom princípiuma, a Szent Nász istennője. Ez a Vénusz minden élő lényt egymáshoz közelit, nem annyira az érzéki vonzalom, mint inkább azon szellemi lendület révén, mely a harmónia felé vezet.

Ha Vénusz a szerelem női megtestesítője érosz anyja, aki minden halandót megsebez a nyilával, ez azt jelenti, hogy az általa képviselt Szépség ellenállhatatlan vágyat kelt az emberben, hogy őt birtokolja, hogy egyesüljön vele, ha akár csak formailag is, vagyis az érzékenység és az értelmiségi szépség révén.

A lélek Aphrodité, érosz pedig a lélek aktusa amikor szépre hajlik - idézhetném szabadon az asztrológia nagy filozófusát, Plotint, persze, a megfelelő restelkedéssel, hogy e játékosság igényű szövegbe belekeverem!