MerlegA Mérleg csillagjegy

Szeptember 23-án, mikor a Nap belép a zodiákus hetedik jegyébe, a Mérlegbe, elérünk a csillagászati év közepére. A Mérleg, a szeptember 23 és október 23 közötti időszak, avatja fel az őszt.

Ahogy a Mérleg konstellációt néha nehéz felfedeznünk az égen, úgy befolyása is csalóka lehet. A természetben ekkor az utolsó gyümölcsök is lepotyognak a fákról, az ágak megkopaszodnak, a lazítás, a szünet, a béke időszakát jelezve, mikor minden a belső élet felé fordul.

A Mérleg a megméretés, a mérlegelés, az igazságos, kiegyensúlyozott ítélet, az erőegyensúly szimbóluma. Az állatövben a Mérleg a Kossal szemben helyezkedik el. Míg a tavaszi napéjegyenlőséget jelölő Kos az erők felszínre törését, a kezdetet jelöli, addig a Mérleg az őszi napéjegyenlőség idejét, mikor a nappalok rövidülnek az éjszakák hosszabbodnak. A természet, a szerves anyag haldoklani kezd, mely a Skorpió jegyében, novemberben éri majd el a csúcspontját.

A Szűz jegyével kapcsolatban szó volt arról, hogy az őszi csillagképből a Mérleg csak később, i.e. a VII. század körül került a 12 csillagjegy közé. A napjainkban ismert csillagjegyek a babilóniak érdeme, akik igen kiváló számtani, mértani s csillagászati ismeretekkel rendelkeztek, melyek közül még vannak megfejtetlen titkok a számunkra.

A Mérleg jegye a természetben ekkor jelen levő egyensúlyt fejezi ki. De annak ellenére, hogy az éjszaka és nappal egyenlő, ez nem az a kezdeti, alkotó egyensúly mely a Kosnál áll fenn, hanem az, mely valamely folyamat végén jelentkezik. Egyfajta visszapillantás, összefoglalás ez, mintha a természet igazi elmúlása előtt még egyszer számba vennénk, hogy mi is az, amit magunk mögött hagyunk.

Európa jobbára mérsékelt égövén, ahol a Mérleg-kép kialakult, ekkor, októberben nyílnak az utolsó virágok, de ezek kromatikája már nem a nyári buja növényzet sokszínűsége, hanem az ősz meleg tónusú, aranysárga, óarany fénye. Ilyenkor már nyoma se a nyári hőségnek, de a téli hideg sem érkezett még el, mégis mindkettő ott sejlik a levegőben és az emberek hangulatában, ahogy a mérlegnek is mindkét serpenyőjében azonos súlynak kell lennie ahhoz, hogy az kiegyensúlyozódjon.

A Mérleg az ellentétek kiegyensúlyozottságát szimbolizálja. Más elképzelés szerint a Mérleg jegy a skorpió ollójából adódott. Ha a Mars és a Plútó által uralt Skorpió az archaikus magatartásmintákkal, az ember brutális ösztöneinek, a rossznak és állatiasnak tartott részével hozható kapcsolatba, itt, a Mérlegnél, az ember szellemi képessége, a megismerés és cselekvés egyensúlya kerül előtérbe, melyet a kulturált, harmonikus együttélés kritériumai befolyásolnak.

A Mérleg már ősidők óta az igazságosság, a tárgyilagosság, a pártatlanság, valamint az ellentétek egyensúlyának a szimbóluma. A Skorpió igazságossága viszont ösztöni eredetű indíttatás, afféle „Szemet, szemért…”

Ebből az archaikus, fajfenntartó ösztönből fejlődött ki az ember azon képessége, hogy objektív és mérlegelő módon tudja kezelni az ösztöneit. Ez a visszafogott álláspont viszont nem a személyes érzéseken alapszik, hanem minden közbejátszó tényező mérlegelésén és kiértékelésén is. Ez az álláspont a Mérleggel pont szemben álló, a tőle legtávolabbra elhelyezkedő Kos ellentéte, mely hirtelen cselekvő, impulzív alkat.

A Mérleg jegyében az egyén, ellenőrizve a féktelen ösztönöktől fűtött természetét, szembe helyezi azt a tiszta, kiegyensúlyozott gondolkodásmóddal, a magasabb rendű kritériumokkal. Spontán indíttatásai visszafogásával, az ember kulturált módon képes kapcsolatot teremteni, mely esztétikai szempontból is kellemes környezetet teremt számára.

A mérleg jegye azt az emberi kapcsolatot jelképezi, melyet a harmónia, a teljesség és a kulturáltság tart egyensúlyban.

Horoszkóp