NyilasA Nyilas csillagjegy - Jel és szimbólum

A november 22 és december 20 közötti időszak a Nyilas, a csillagjegyek kilencedik jegye, az ősz utolsó fázisa. A Nyilas idején a Skorpió jegyében elhalt növényzet megnyugszik, a természet visszalép a rendjébe. December egy rövid megnyugvás időszaka, mielőtt a csikorgó tél beköszöntene.

A Nyilas csillagjegy szimbóluma, a kentaur, jól ismert. Alsó teste ló, felső teste egy pattanásig kifeszített íjat tartó ember. Eredetileg ez szárnyas kentaur volt, a szellemileg magasabb szinten álló ember szimbóluma, aki megpróbálja levetni az ösztöntermészetét.

A Nyilas csillagjegy egyezményes jele az ég felé kifeszített nyíl. Itt a nyíl az ember földhözragadottságától, a kicsinyes problémáitól való szabadulási vágyát szimbolizálja, törekvését a magasabb, tökéletesebb világ felé, melyet az ég szimbolizál.

Az előző csillagjegy, a Skorpió végkicsengése, az, hogy megismerve a fizikai halált, minden történés mögött ott rejlik a titkos erő, mely értelmet ad az elkerülhetetlen eseményeknek és megmutatja az összefüggéseket, s ez megadja a hit reményét, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva egy értelmetlen, mechanikus Univerzumnak, hanem létezik valamely, az egész Világmindenséget átható értelmes szellemi erő.

Ez az ellentét a Nyilas szimbólumában még világosabbá válik, hiszen a ló ellentmondásos szimbólum: részben világos, Nap jellegű, mint a mondákban és mesékben a fehér ló, az arany paripa, a tüzes táltos, avagy a Nap szekerét vonó - egyes leírásokban szárnyas - ló, másrészt Hold jellegű, mikor a ló a holtak birodalmával függ össze vagy az olyan ábrázolásokon ahol a holtak lelkét vezeti át a túlvilágra, mint pl. az indo-germán népeknél.

Horoszkóp