SzuzA Szűz csillagjegy - Jel és szimbólum

Augusztus 23 és szeptember 22 között a Nap az állatöv hatodik jegyén halad át. Ez a momentum, a nyár utolsó fázisa a nyár végét jelenti. Folytatva az elősző jegyben felsorolt fejlődési szakaszokat, a Szűz zodiákusában a termés beérik, itt a betakarítás, az elraktározás ideje.

A csillagjegyet egy fiatal lány szimbolizálja, egy szárnyas szűz, aki búzakalászt tart a kezében, olykor teljes kévét. A Szűz jegy jellege, a szüzesség, naturista módin is magyarázható: ekkorra a föld mindent megtermett, kifáradt s most meddő, terméketlen, de egy eljövendő vegetációs ciklusban, a most szűz és makulátlan Föld majd megtermékenyül a magtól.

A régmúltban, amikor az állatöv még csak tíz jegyből állt, a Skorpió és a Szűz jegyét összetartozónak tekintették, s mindkettőt a halállal hozták kapcsolatba.

A Kos egyezményes jelében látható felemelt karú ember mely, az évszaknak megfelelően, a kezdetet, a megszülető, a felemelkedő embert, az éledő természetet szimbolizálja, a Szűz jegyében pont megfordítva álló jelként szerepel.

Bizonyos átmeneti időszakban az őszi csillagképet, a Szüzet, a Skorpió folytatásaként értelmezték s csak később iktatták a Mérleget a két jegy közé, kialakítva a 12 jegyű állatövet.

A kalász már a mitológiában is ismert szimbólum volt. áttételesen a magot jelenti. A Szűz egyezményes jelében ez körként szerepel, mely, az örök körforgás és a halhatatlan élet szimbóluma. S mint majd látjuk, a Skorpióban ennek a helyén az ellentéte, az állat mérgező szúrása, a halál szerepel.

A jegy uralkodó bolygója a Merkúr, melynek szimbólumát és asztrológiai üzenetét az Ikrek jegyénél már feljegyeztem.

Horoszkóp