Az emberi temperamentum

A típus az emberi lény kimondottan személyes jellemvonásainak az összessége. Minden típusban olyan természetes és társadalmi sajátosságok rejlenek, melyek többé kevésbé kiegyensúlyozottak.

Csakhogy az ember társadalmilag hajlamos álarcot viselni, mely mögött olyan biológiai jegyek húzódnak meg, melyeket az egyén a születése révén nyert s mely egész élete folyamán meghatározza a viselkedési módját - ez az egyéni alkat és a temperamentum. Ennek alapján az emberek több típusra oszthatók.

Léon Vannier, például, a Párizsban 1955-ben megjelent La Typologie et ses applications thérapeutiques c. híres munkájában, harmincöt évi tanulmányozás eredményeként, különböző kritériumok, elsősorban orvosi szempontok szerint, különböző típusokra osztja fel a megfigyelt „alanyait”. Kutatása célja, hogy megismerve a különböző típusokat, melyeket a planéták szerint nyolc csoportra osztott, felállítson egy lehetséges homeopátiai kezelési rendszert.

Oldalam távol áll attól, hogy orvosi szempontból tárgyalja a „prototípusok és metatípusok temperamentumai”-t. Egyszerűen csak minél több lehetőséget keresek az emberi közeledés megkönnyítéséhez.

A Vannier munkájából ihletődve, az asztrális tipológia és a saját tapasztalataim alapján összeállított nyolc típus bemutatása mellett, felteszem a kérdést: vajon valóban elrendeltetett-e az ember természete? Alkatunk és temperamentumunk szerint valóban csoportosíthatók vagyunk-e? Vajon küllemünk és természetünk között tényleg szoros összefüggés áll fenn?
Ilyen és a hasonló kérdések bizonyára mást is foglalkoztatnak, s ha nem is kapunk pontos választ, egyszerű felvetésük révén is mód adódik saját magunk és egymás kiismerésére - a közeledésre.