A Bak jellemzése

(Capricorn, december 21 - január 19)

A Bak a zodiákus tízedik jegye, az utolsó föld elemű jegy. Időszaka a tél kezdete, december 22 és január 20 között. A Bak az ellentétek, a téli napforduló jegye, amikor a napfény ismét növekedni kezd. A Bak jegyű nem a sok beszéd, hanem a tények embere, aki képes boldogulni az életben. Amennyiben ezt felismeri sikeres, ám ha nem bízik magában, képességei elsorvadnak, kihasználatlanul maradnak. Különösen, ha felülkerekedik borúlátó természete. Eleme, a föld, vállalkozó szellemet visz a Bak életébe, társadalmi becsvágyat. Leginkább a közösségi együttélés rendje, a beilleszkedés, a társadalmi problémák érdeklik. Gyakorlatias és megfontolt. Megnyerő jellemvonása a humorérzéke, ami gyakran átsegíti a nehézségeken.

Uralkodó bolygója Szaturnusz, az értékrend, az elvek őrzője, védencére nagy hatással van a korszellem, az érzések. A Szaturnusz határt szab mindannak, ami a konkrét földi valóságot jelenti, mely után az élet mélyebb megtapasztalása következik, az önismeret, mindaz, amit csillagászati értelemben a „Szaturnuszon túli” vagyis az Uránusz, Neptunusz és Plútó bolygók szimbolizálnak. A Szaturnusz jele, a félkör feletti kereszt. Ez az anyag, a földi realitás, a múlandóság keresztje, a szabadon áramló érzések korlátozottságának a terhe, mely a lélekre nehezedik, a lélek pedig folyton arra törekszik, hogy eloldódjon az anyagi valóságtól, melyhez a test révén kötődik.

A Bak jegy eredeti jelképe egy mesealak, a kecskehal, mely egyaránt otthonos a hegyvidéken, barlangban vagy a tengerben és mélységekben. A kecskehal szimbólum közelíteni hivatott ezen ellentéteket. Az élet eredetileg a lét őstengeréből származik, a káoszból, melyben nincs különbségtétel, az egyéni öntudat még nem alakult ki. Az állatöv Bak szakaszában az ember fejlődési, érési folyamata e sötétségből a fénybe, az égbe vezet. Ezt az átmenetet jelképezi a Bíak jegy egyezményes jele, a három összefonódó félkör, mely a téli napfordulót idézi, mikor a fény a legmélyebb sötétségből felemelkedik, az éjszakák rövidülnek, a nappalok pedig hosszabbodnak. A jegy legbensőbb hajtóereje, hogy folytonos és fáradhatatlan munkával felküzdje magát a fénybe, azaz sikert érjen el. A Bak szakaszában arra tanít az állatöv, hogy a szellemiséghez vezető út nem az anyagi világ követelményeinek a megtagadásából, hanem épp a követelmények és kötelezettségek elfogadásából és teljesítéséből tevődik össze.

A Bak erogén zónája a térd, has, hát. Érzékeny testrészei: a csontok, fogak, ízületek, a bőr, a haj. Talizmánköve: ónix.
Ásványai, fémei: ólom, gránit, szén, jáspis, obszidián.        
Napja: szombat.
Szerencseszáma:  1, 3
Kedvenc tartózkodási helye a sziklás hegyvidék, fenyőerdők, fjordok, lakása és munkahelye egyszerű, de kényelmes, csak a legszükségesebbekre szorítkozik.