A Kos jellemzése

(Aries, március 21 - április 20)

A Kos jegyben született mozgalmas életpályát jár be, mely váratlan fordulatokat is rejt magába. A Kos a pillanatnak él, a jövő nem aggasztja. Ha társadalmilag kellemetlen, netán anyagilag kényes helyzetbe kerül, képes mindent azonnal megoldani, a nehézségeket könnyen, helyben legyőzni. A hivatalos gondok viszont belső tépelődésekbe kergetik.

Szép erényei révén igaz barátokat szerez, akikre biztos számíthat a válsághelyzetekben, de számos ellensége, irigye is akad. Vagyis, a Kos élete csupa mozgalom a ragyogó siker csúcsai és a mély hullámvölgyek között. Érett korára, ha képes féken tartani indulatait, a Kos eléri a testi-lelki harmóniát, a társadalmi elismerést.

A Kos az állatöv első jegye. Évszaka a tavasz kezdete, március 21 és április 20 között. Amennyiben az életet körforgásként értelmezzük, a Kos az élet kezdetén, a dolgok eredeténél áll. Tavasszal a természetben új életciklus kezdődik, mely ősszel vagy télen ugyan véget ér, de ez a vég ismét újra felébred, kezdődik a tavaszi felújulás. Ezt a Kos asztrológiai jele is kifejezi: felemelt karú ember, az átalakult ember-rúna, melynek jelentése a feltörő élet, a megszületni vágyás, ugyanakkor Kelet, mint égtáj, a kikelet, azaz a tavasz. A Kos-szimbólum az élet forrását is jelenti, a természet feléledését a fagyos tél után.

Az őshoroszkópban a Kos ugyancsak a Keleten felkelő állatövi jegynek, az Aszcendens jegyének felel meg. A Kos-szimbólumon látható két szarv már rég a bátorság és a hatalom jelképe. Ugyanakkor a fallikus erőt, a hódító és harci erőt jelképezi. A Kos a férfiasság, az erő szimbóluma. A zodiákusban a Kos szemközti jegye a Mérleg.

A Kos sarkalatos tűz, azaz két aktív princípium találkozik benne. A három tüzes jegy (Kos, Oroszlán, Nyilas) közül a Kosnak van a legtöbb energiája, a legnagyobb kezdeményező készsége, ugyanakkor a legerősebb akarata ahhoz, hogy megvalósítsa terveit, hogy bátran cselekedjen.

Ahhoz, hogy a Kost megértsük, érdemes elemeznünk a jegyhez társuló elem, a tűz tulajdonságait. A tűz hőt sugároz, fényt áraszt, de önmagában nem létezhet. A tűz folyton más alakot nyer, hol fellobban, hol csak pislákol, képtelenség megfogni, helyhez kötni. A Kos jegyben született embernek is mindig szüksége van valami célra, jövőbeni feladatok tervére, melyek teljesítése élteti benne a tüzet. Lehet, olykor ez a tűz csak heves fellobbanás, de a nagy célok megadják a szükséges energiát akkora tűzhöz, hogy azokat elérje is.

A Kos erogén övezete főként a homlok, általában az arc, a halánték, a haj, a fül.

A Kos magas szintű szellemiséggel rendelkezik. Fő jellemzői az egyenesség, a nyílt harc, bátor szembeszállás, bármiféle ravaszság, csalás, cselfogás nélkül: Győzzön a jobb! A jegyét uraló Mars, a mitikus háború istenéről elnevezett bolygó asztrológiai szimbóluma jól kifejezi karakterét: a felfegyverzett férfi, az erős hadúr tettre kész, életerős. A Kos nagy akaratereje kiváló kezdeményező készséggel, becsületességgel párosul. Szertelen és bátor, ha kell, hősiesen kiáll az igazságért. Lelkesedése, gondtalansága, ihletettsége vele született optimizmusából ered. Lovagias, megbízható, határozott, képes másokat is magával ragadni, de büszke, kíméletlen és türelmetlen is, ami harciassá teszi, kiváltja támadókedvét. Számára az élet harcot, versengést jelent, mely révén folyton próbára teheti saját erejét, képességeit. Erénye, hogy mindezt becsületes játékoshoz hasonlóan teszi, aki sosem alattomosan támad, mint a Mars uralma alatt álló másik jegy, a planéta sötétebb oldalát képviselő Skorpió.

Hevessége miatt a Kos folyton súrlódásokba keveredik, nem diplomatikus, aki tekintettel lenne mások jó közérzetére. Ha dühös, meggondolatlanná válik, keresi a kihívásokat, a nézeteltérést, csakhogy hajlamos előbb cselekedni, mint gondolkodni. Idővel szellemi ereje éleslátóvá, széles látókörűvé teszi.

A Kos princípium megfelelői, különféle területeken: Talizmánköve az ametiszt, a gyémánt, féme a vas, vagyis az erő, az emberi tartás, a hajlíthatatlanság ősi szimbóluma. Szerencsés napja kedd, szerencseszáma 6 és 7, kedvenc színe az élénkvörös. Kedvenc tartózkodási helye a nagyváros forgataga, melyet olykor szívesen elhagy a csendes, eredeti természet légköréért.