A Mérleg jellemzése

(Libra, Szeptember 23 - Október 23)

A Mérleg jegyben születettnek ragyogó életpályát ígérnek a csillagjósok. Az ingadozó, bizonytalan Mérleg olykor ellentétekbe kerülhet környezetével, szeretteivel, így társadalmi helyzete, hivatása több boldogságot hoz életébe, mint érzelmi vagy családi élete. Ekkor, az őszi nap-éj egyenlőség idején tudatosul az emberben, hogy közösségben él, hogy személyes létezésünk függ a társadalmi rendtől, attól, hogy miként tudunk másokkal együttműködni, miként vagyunk képesek magunkat igazságosan és részrehajlás nélkül megítélni, ami a harmonikus közösség kialakulása, a békés együttélés feltétele.

A Mérleg asztrológiai jele a mérleg, a megmérés, az értékelés, az ítélet jelképe. Az állatövben ez az egyetlen jegy, amelyet élettelen tárgy jelképez. A Szűz csillagjegy esetén már említettük, hogy a Mérleg később vált a zodiákus részévé, amikor, hozzávetőlegesen az időszámításunk előtti VII. században, kialakult a nagy őszi csillagképből. Annak az egyensúlynak a kifejeződése, mely egy fejlődési, érési folyamat végén jön létre. Ha az állatövben vele szemben álló Kos jegy idején a természet a fejlődési folyamat kezdetén áll, ekkor, októberben, mikor utoljára nyílnak a virágok, minden színpompás, csodálatos, ám a nyár friss tarka árnyalatai, erős koloratúrája a Mérleg időszakában telt, arany fényben ragyog, mindent lemérhetünk, értékelhetünk. Ekkor már nyoma se a nyári hőségnek, de még a téli hidegnek sem, mégis ott a levegőben, a hangulatban. A Mérleg az ellentéteket jelképezi, azok kiegyensúlyozódását. Épp úgy, ahogy a mérleg két serpenyőjében is azonos súlynak kell lennie ahhoz, hogy egyensúlyban álljon. Az asztrológusok megfogalmazása szerint a Mérleg a Skorpió ollójából, azaz a következő jegy szimbólumának részéből jött létre. – A Mars és Plútó által uralt Skorpió jegy az archaikus hajtóerőkkel és magatartásmintákkal azonosítható.

A Mérleg jegy uralkodó bolygója Vénusz.

A Vénusz az asztrológiában a szerelem és a személyes kapcsolatok képviselője. A görög mitológiából ismert szépség istennője, Aphroditétől örökölt minden szép tulajdonságát árasztja az általa patronált csillagjegy szülöttének: a Mérleg jegyű idealista, barátságos, hajlamos a művészetekre. Vénusz hatására a Mérleg szelíddé, barátságossá lesz, aki könnyen teremt kapcsolatot. Válságos helyzetben viszont uralkodó bolygója határozatlanná, bizonytalanná teszi, így a Mérleg jegyű könnyen másoktól függővé, befolyásolhatóvá válik. A Vénusz szelektív princípium, általa próbálunk összhangot és egyensúlyt teremteni életünkben. A Vénusz (és a Mars) teremtik meg viselkedési módunk alapját, kapcsolataink milyenségét.

A Mérleg jegyű erogén zónája a hát, a farrész.

A Mérleg princípium megfelelői, különféle területeken:
Talizmán köve a rózsakvarc, a füstopál. Ásványai, fémei: arzén, ciánit, krezolit, réz. Szerencsenapja péntek, szerencseszáma 6 és 9. A Mérleg a kiegyensúlyozott, pasztellszíneket kedveli, a kéket, szürkéskéket. Az anyagok közül a selyem, a porcelán kedvelője. Élvezi a kellemes, édeskés illatokat. Szereti az édes, habos, finom ételeket. Kedvenc fűszerei a levendula és a lestyán. A gyógynövények közül is a levendula a kedvence, valamint a cickafark, medveszőlő, az ibolya. Csodált fái a magnólia és a mandulafa valamint a jázmin és azálea bokor. Kedveli az elegáns díszállatokat, mint a páva, a flamingó vagy a fecske, a vörösbegy, ahogy a díszhalakat meg az idomított lovakat is. Szívesen tartózkodik díszes parkokban vagy szőlődombokon, a kulturális emlékeket őrző vidéken. Általában mozgalmas, a társadalmi tevékenységek helyszínén érzi jól magát. Otthona szép, ízlésesen berendezett, kellemes.