A Rák jellemzése

(Cancer, június 22 - július 22)

A Rák csillagjegy szülötte változékony kedvű, hangulatember, mint uralkodó bolygója, Hold, Ugyanakkor kedves és együtt érző. A Rák az Állatöv otthonteremtő, családalapító jegye. A Rák mélységes érzelmei nagy képzelőerővel és megérzéssel párosulnak, melyet kellőképpen uralnia kell, különben örökös nyugtalanság rabjává lesz, különösen szeretteivel kapcsolatban.

A Rák az első víz elemű és a második kardinális, azaz mozgásba hozó, mozgóminőségű jegy. Ha eddig a Nap pályája legmagasabb pontja felé emelkedett, ekkor ellentétes mozgásba lép, a leghosszabb nappal és a legrövidebb éjszaka keletkezik, majd a nappalok ismét rövidülnek. Az asztrológiában ez azt jelenti, hogy az Ikrek jegy addigi nyitottsága a világra megváltozik, átalakul a Rák befelé forduló, az érzések és érzelmek nyitottságává. A Víz elemű Rák igen érzékeny lelkű, gyanakvó. Ha mégis közel enged magához valakit, attól védelmet vár. Látszólagos gyámoltalansága, félénksége ellenére, a Rák nagyon is befolyásolja, sőt, irányítani akarja környezetét, leküzdve bármily akadályt.

A Rák csillagjegy uralkodó bolygója a Hold, az az égitest, mely a legtöbb nép mágikus és vallási képzeletében szerepet játszik. A Hold, a termékenység és az anyaság szimbóluma. Ahogy hatással van a tenger vizére, előidézve az apály és a dagály jelenségét, úgy hatással van az emberi szervezetre is, az uralma alatt álló Rák csillagjegy szülöttére.

A holdfázisok más-más hatásával magyarázható a Rák változékony hangulata, a hol mogorva, hol kedves és együtt érző magatartása. A Hold befolyása alatt álló Rák képzelete nagyon élénk, nemcsak melankolikus ábrándokba keveredik, de fantáziadús képzeletével hajlamos hihetetlen történeteket is kieszelni. Ez a hajlam alkalmassá teszi jó cselekedetekre, ugyanakkor rágalmazásra is készteti. De okoskodása sosem vezet jóra. Fejlett intelligenciája, kiváló intuitivitása révén olyakor előérzetek, előrelátás jellemzi és nem csak önmagára vonatkozóan.

Napjainkban a Rák szimbólumát a rák ollói ábrázolásaként értelmezik, de régebbi magyarázat szerint két csigavonalra vezethető vissza, ami a Nap felemelkedő és lehanyatló pályáját jelképezi. Mindez a rák állat magatartásában, külsejében is felismerhető: a rák lassan, óvatosan mozog, akadálynál meghökken. Vízben él, mely az asztrológiában is a Rák eleme, mely a mély érzéseket, a belső világ, a lelkület alakulását jelképezi. Ahogy növekedése érdekében a rák többször is levedli páncélját, teljesen védtelen maradva, a Rák szülött is ki van téve élete során a védtelenségnek, az élet fenyegető helyzeteinek, ami növekedését, fejlődését eredményezi.

A Rák erogén zónája a mell, a mellkas. A Rák princípium megfelelői, különféle területeken: talizmán köve, pontosabban kövülete az igazgyöngy, szerencsés napja a hétfő, szerencseszáma pedig a 3 és a 8. A Rák kedveli az ezüst, a fehér és általában a növényzet színeit, kedvenc féme az ezüst. A legkedvezőbb környezet számára a tengerpart, a gazdag növényzetű tavakban gazdag vidék, esőerdő, barlangok.

A Hold uralta Rák csillagjegy szimbólumának a gyökere egyik Szeléné mítoszban rejlik. A termékenység és minden élő növekedésének istennője, Szeléné, valahányszor eltűnt a kisázsiai Latmos hegygerinc mögött, kedvesét, Endymiónt látogatta meg, aki ott egy barlangban örök álmát alussza, mellyel épp a Holdistennő ajándékozta meg, hogy mindig megtalálhassa és csókolhassa. Szelénével ötven lányt nemzett, anélkül hogy szót is váltottak volna. E párhuzam utal a Rák szülött teljes, néma odaadására, a készségességére és összetartozás igényére.