A megátalkodott

A megátalkodottság szégyenletes tettekhez vagy szavakhoz való konok ragaszkodás.
A megátalkodott makacsul kitart elitélendő magatartása, rossz szándéka vagy kellemetlen szokása  mellett.


A megátalkodott gátlástalanul esküdözik, mit sem törődik hírhedtségével, maga a gorombaság bajnoka. A megátalkodott közönséges, erkölcstelen, mindenre kapható, jóra, rosszra egyaránt.

Ha meghívják valamilyen jótékonysági előadásra, a megátalkodott konokul kitart, hogy mindenki adja le a jegy összeget, ha már szórakozni akar, de ugyancsak ő az, aki lelkiismeret furdalás nélkül képes elvenni az utolsó garast is attól, aki kamatra kért kölcsönt tőle. 

A megátalkodott semmiféle megvetésre méltó foglalkozást nem utasít vissza, ő a szigorú kidobó legény a bárokban de az adóbeszedő is, az, akinek a biztonságért fizetni kell. és a megátalkodott a kikiáltó, a hamis kártyás, a hamis tanú. 

A megátalkodott könnyen maga köré gyűjti a munkakerülőket, az alja népet, szóba elegyedik a járókelőkkel, s aki nem méltatja feleletre azt szidalmazza, mindennek elmondja, hangoskodik, vitatkozik mindenkivel. A megátalkodott szereti a tömeget, bevásárlóközpontok nyüzsgését, a közszállítási eszközök utasainak a tülekedését.

Ha felszáll a villamosra hangoskodik, mondja a maga szövegét s még az sem zavarja, hogy az utasok közben fel s leszállnak így ki az elejét ki a végét hallja hosszas monológjának. Ha gyengébb alkatú emberre talál, úgy rátelepszik mint a bogáncs, kiabál, még bántalmazza is. Ha teheti, a megátalkodott folyton pereskedik. Hol vádol, hol ő a vádlott.

De az is előfordul, hogy ő pártolja valaki ügyét s közben az ellenfélnek hitelez pénzt, mégpedig nagy kamatra, csakhogy tovább folyjon a pereskedés. Magatartása miatt a megátalkodott hamar a társadalom peremére csúszik.

Bűnei miatt többet tölt börtönben mint szabad polgárként, de ez csöppet sem zavarja, legalább megvan az ingyen koszt-kvártélya.

Kellemetlen ember a megátalkodott. Könnyű felismerni: ahol megjelenik, hangjától visszhangzik a metró, a piac, a tér - minden szava acsarkodás, szidalmazás, durvaság.