A szégyentelen

A szégyentelenség jó hírünk gátlástalan elhanyagolása, valamely nyereség érdekében. Becstelen, szemérmetlen magatartás.

A szégyentelen nincs tisztelettel az erkölcsi szabályokra. Saját érdekében képes bárkit megkárosítani: elad egy ingatlant, holott tudja, hogy az omladékos talajra épült, kölcsönkér egy autót, karambolozik vele, de esze ágában sincs kifizetni a kárt, inkább még ő kér kölcsönt áldozatától a saját vesztesége kiegyenlítésére.

Ha a szégyentelen egy könyvet vagy valamilyen szerszámot kölcsönkér, elfelejti visszaadni, ha meg kérik tőle, letagadja, hogy elkérte volna.

Ha társasházban lakik, a szégyentelen képes mindenért becsengetni a szomszédhoz: hol egy kis só kell neki, hol egy tojás, mert épp elfogyott, holott a ház földszintjén ott az üzlet, ahol beszerezhetné. Ha meg valamiféle technikai eszközt kér kölcsön és elrontja, hibásan, sőt tönkretéve adja vissza, hangoztatva, hogy ő hozzá sem ért, hisz nem ért hozzá. 

A zenét úgy harsogtatja, hogy az egész ház zeng tőle, s ha valaki figyelmezteti, a szégyentelen durván letorkollja s még ő fenyegetőzik, hogy bepereli a zaklatásért, a magánterület megsértéséért. 

A szégyentelen, ha ebédre hívja barátait, felhánytorgatja, hogy neki az milyen sokba került, holott a legsilányabb hozzávalókból állította össze, a legolcsóbb italt, a szavatosságát lejárt kávét kínálta fel. Ha valaki eldicsekszik, hogy valahol olcsóban hozzájutott ilyen és ilyen áruhoz, a szégyentelen azonnal kijelenti, hogy abból adjon neki is. 

A munkahelyén mindig végigkutatja a társai fiókjait, még mások táskájában is turkál, csak úgy, szórakozásból. Ha barátait meghívja egy koncertre vagy más előadásra, a szégyentelen elvárja, hogy azok szerezzék be a jegyet, mert neki nincs ideje, de az árát sosem fizeti ki. Ha hétvégén kirándulni mennek mások kocsijával, a szégyentelen sosem járul hozzá a benzinpénzhez, a batyubálba mindig üres kézzel megy.

Baráti körébe ügyesen bevonz egy fodrászt, egy szabót és elvárja tőlük, hogy minden szeszélyét kielégítve dolgozzanak neki, de sosem fizeti meg a munkájukat. Ha a szégyentelen vendéglőben ebédel vagy hotelban száll meg, minden kényelmet elvár, ugráltatja az alkalmazottakat, de távozáskor sosem hagy borravalót.

A szégyentelen ember bármily közösségben  hamar felismerhető tolakodó magatartásáról, így a legjobb, ha távol tartjuk magunkat tőle.