Kígyó

A Kígyó Yang-típusú szülött. Típusának mewgfelelően öbbnyire magas, karcsú termetet, átlagos megjelenésű. Arca mosolytalan. Mivel kényes, igyekszik megelőzni a betegségeket. Lelkileg jó hatással vannak rá az élénk színek.

Hajlamos az önvizsgálatra, elmélkedésre. Értelmes, független szellem. Gyakran magányos. Szabadságszerető, akit nem befolyásol a társadalmi hierarchia. Barátja a természet, a nyugodt magány, nem a nyüzsgő tömeg. Az összhangot elsősorban önmagában akarja megteremteni.

A Kígyó eleme a Tűz. A világegyetemre ható öt fő erő közül, mely a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként színezi a szülött típusait, a Kígyóhoz a Tűz tartozik, mely melegséget, szenvedélyt, lelkesedést és életkedvet ad a szülöttnek. Külső és belső lobogást.

Kigyo

Az ázsiai legendákban a Kígyó a sötét útvesztők hangtalan hercege. Képe elválaszthatatlan a kínai kultúra és civilizáció képétől, ő a kínai császárok rejtélyes ősapja, a bölcsesség szimbóluma. A Föld démona és istene. A világon aligha létezik gazdagabb jelképrendszerrel bíró állat, az örök újrakezdés szimbólumától, a farkába harapó kígyótól, Tibeten és Kínán át, nyugati kultúránkig, ahol a egyik legősibb jelképünk, a kör, az örök újrakezdés jelképe, a végtelen - az ezoterikus megismerés szimbóluma. A kígyó álmok és lidércnyomások kifejeződése, félelem és undor keltője, boszorkányok és varázslók társa. Szent szörnyeteg, a gonosz megtestesítője, mely mindenütt ott van. A vizekben, mocsarakban, elrejtőzve a kövek alatt, a barlangokban, jelen van legendáinkban. Lelkünk legmélyéről tör fel, hogy táplálja szorongásainkat, rémálmainkat. Pedig túl az ősi babonákon, hiedelmeken, a kígyó szép, csillogó, lenyűgöző lény. De megmérgez, megdermeszt, szinte mágikus hatalommal bír az ember felett.

A Kígyó a föld mélyéből, az őskáoszból merül fel, az idők homályából. A kínai asztrológiai hagyomány szerint kezdetben volt a káosz, melyben csak az élet létezett, telve anyaggal, csodás színekkel, mámorító illattal és isteni hangokkal, de élőlénnyel nem, mely mindezt élvezhetné. E káosz egy hatalmas tojásban lakott, melynk háhát a tűz melengette, átadva neki az alkotó hőt és őrizve életét. És megszületett Pan-Ku.

Mindaz ami könnyű megalkotta az eget, és mindaz ami nehéz, létrehozta a földet. Megszerveződött a világ, Pan-Ku nőtt növekedett, koponyára a csillagos eget súrolta, teste a légbe, lába a földbe fúródott. S mindez terjeszkedett, Pan-Ku volt az első, aki megteremtette a szelet, a légteret a felhőket, életet adott mennydörgésnek és villámnak. S hogy minezt melegítse, megteremtette a Napot, s hogy a hidegre emlékeztesse odaadta neki a Holdat. S mivel tökéletes munkát akart végezni testét-vérét s minden szervét is odadadta neki, haját, bőrét, csontjait és fogait, amiből a földet erősítő sziklák keletkeztek. Pan-Kunak köszönhetően a Nap felmelegítette a Földet, ragyogott a Hold, megszülettek a bolygók és a csillagok, csak emberi lény nem volt még. Ekkor eljött a csodálatosan szép Nu-Va, teste kígyó, de arca emberi, aki minden bölcsességhez szükséges erénnyel bírt. Amint kikúszott a földfelszínre, Pan-Ku megrészegült a talajból áradó sokféle illattól, ami az élet illata. Szájával beletúrt a sárga földbe, kis halmokat formált belőle... Nu-Va szájából megszületett egy emberarcú, majom testű lény... a kínai császárok első őse.

A Kígyó életútja

A Kígyó jegyű szülött élete kínai hagyomány szerinti négy korszaka boldog gyermekkorral kezdődik, amennyiben a családban béke van. Ífjúkora gondtalan, felnőttkorára viszont mindenféle szenvedélyek rabjává válhat, s érzelmi élete labilis lehet. Öregkorára végre hasznosítja bölcsességét, de a szerelem tüze még ekkor is sok problémát okoz életében.

A Kígyó kedvenc tartózkodási helyei a kietlen, vad tájak, a sivatag, a tiszta ég s főleg az otthona. A Kígyó színe a vörös és a zöld. A Kígyó kedvenc növényei a kövirózsa, a páfrányfélék, valamint a hanga és a bogáncs virága. A Kígyó drágakövei: rubin, magnetit, malachit, topáz.

A Kígyó jellemvonásai

A forró nyári napon született kígyó szerencsés. Ha viharos téli éjszakán született, folyton veszély fenyegeti. A Kígyó szülött céltudatos, akaratos. Sok csatát megnyer, de nagyon rossz vesztes. Ösztönlény, valahogy előre megérzi a dolgokat, beszédpartnere lelkiállapotát. Intelligens, bölcs, megfontolt, körültekintő , így jól felvértezett az élet nehézségeivel szemben. A Kígyó szülött kifinomult, elegáns mind külsőben mind viselkedésben. Szeretetre méltó, nyíltsága és őszintesége elragadóvá teszi. Békeszerető, harmóniára vágyó típus. Szereti az éjszakába nyúló hosszú beszélgetéseket. De makacs, más véleménye nem számít neki. Tetszeni vágyó, de féltékeny. Szeret ajándékot adni. Megfontoltsága ellenére nem takarékos. Az anyagiakban számít a szerencsére de saját okosságára is. Gyengéje, hogy nagyon érzékeny, ha tévedésen kapják vagy megbírálják, agresszivvá lesz, sőt gonosz és álszentté, aki hosszú ideig képes érlelni a bosszúját. Nem tűri, hogy példaképeket állítsanak elé.

A Kígyó szülöttre jellemző foglalkozások kiválasztásában befolyásolja, hogy szeret mindent a lehető legkevesebb erőfeszítéssel megoldani és ki kitartó. Terveit valóra váltja. Jó klasszika filológus, főként híres tudós vagy író lehet. Kiváló politikus, kereskedő. Nem tűr monotóniát.

A Kígyó kapcsolata a többi jeggyel

A Kígyó által uralt évek

1905 február 4 - 1906 január 24
1917 január 23 - 1918 február 10
1929 február 10 - 1930 január 29
1941 január 27 - 1942 február 2
1953 február 14 - 1954 február 2
1965 február 2 - 1966 január 20
1977 február 18 - 1978 február 6
1989 február 6 - 1990 január 26
2001 január 24 - 2002 február 11
2013 február 10 - 2014 január 30
2025 január 29 - 2026 február 16
2037 február 15 - 2038 február 3