Kutya

A Kutya Yin-tendenciájú típus. Küllemében ez gyakran testes, közepes termetet, erős izomzatot jelent. Arca kerek, mosolytalan. Fizikai ellenállóképessége kitűnő, jó egészségnek örvend. Látszólag nyugodt, elmélkedő fajta, aki folyton önmagával van elfoglalva, lelkileg mégis ingadozó, viselkedése a környezetétől függ.

Önbizalma jó, mégis fél a kudarctól. Optimista, társaságkedvelő, szívélyes ember, aki tevékeny életet él, vállalkozásaiban gyakorlatias és hatékony.

A Kutya eleme a Fém. A világegyetemre ható öt fő erő, a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként árnyalja a szülött típusait. A Majomhoz tartozó Fém elem, mint a mindent széthasító éles kard, az akadályok, a megszokások legyőzését jelenti, szigort és éleslátást hoz a szülött életébe.

Kutya

A kutya mindazt a jót egyesíti magában, amit az emberben elképzelhetünk. A kutya az ember barátja. A kínai asztrológiában kezdetektől kivívta a csodálatot és bámulatot, bár a hagyomány szerint a Kutya panaszkodik, hogy jobban szerette volna, ha szerencséje van, mint a zajos és tündöklő Sárkánynak vagy Kecskének, akik mindig védelmezőre találnak, de rá ugyan ki vigyáz? Azaz, a Kutya mindig elégedetlen.

Hogy folyton tesz-vesz, békésnek, gondtalannnak tűnik, de valójában borulátón keresi a legjobb helyet. Pesszimista, kétségbeejtőn szorongó alkat. Úgy tesz, mintha mitsem érdekelné a szakmai siker, a jövő biztonsága, valójában azon töpreng, hogy minden hiába, egyszer minden véget ér, bár mit tenne is, bármit építene fel, előbb-utóbb úgyis minden elenyészik. A keleti legendákban a kutya gyakran bolyong két világ határán, a pillanatnyi valós világ szürkeségéből elkóborol a vándorló lélek homályos vidékeire. A kutya alakja gyakran kötődik a halál, a pokol gondolatához. A túlvilág küszöbéhez, a sötétség, a hidegség világához.

Az ókori Egyiptom hagyományaiban a kutya, Anubis képében kíséri a holtakat túlvilági útjukon. Az azték horoszkóp 13., s egyben utolsó csillagképében a kutya vezet a halál, a föld alatti világhoz - a kutya ott a halál és az újjászületés szimbóluma. A görög mitológiában Kerberosz, az Alvilág háromfejű kutyája, Hádesz kapujának megvesztegethetetlen őrzője, aki szigorúan őrködik a belépő árnyak felett, s ahogy a jó házőrző nem enged be senki idegent, ő sem enged be élő embert az Alvilágba, s különösen kilépni onnan nem enged senkit sem, azaz visszatérni az emberek világába. És kutya kíséri a titokzatos Hekatét, a mágia, a varázslás és a mérgek istennőjét, aki a sötétség titkainak az éjszaka és a föld alatti világnak a szimbóluma.

Nyugati kultúránkban a kutya biztonságot ad, megvédi és szereti az embert. S mindezt ragaszkodással fejezi ki: gazdája lábához ül, nyalogatja símogató kezét. Mindez összefonódik a Föld és a Víz elemmel, no meg a Holddal, amit a kutya hol megugat, ostromol, hol könyörög neki. És az ember mindezt azzal hálálja meg, hogy gyakran láncra köti, azaz nemcsak a kutya lelkét bilincseli le, hanem a szabadságát is elveszi. A kutya mégis hűséges szolgálója marad, vezetője a sötétben, társa a vándorlásban, vagy háza megvédője, a nyájak őrzője. A Kutya jegyében mindazon jó tulajdonság egyesül, mellye a jellemes ember elképzelhet. A kínai horoszkóp utolsó előtti jegye bonyolult, összetett jellemet képvisel, melyben az aggodaléom, a szorongás az uralkodó vonás. Annak a pesszimista embernek a filozófálgatása, aki nem találja helyét ebben a folyton versengés és cselszövés uralta világban.

A Kutya életútja

A Kutya jegyű szülött élete, a kínai hagyomány szerinti négy korszak elején, azaz a gyermekkorban, ha oltalmazó szülei vannak, lehet biztonságos, különben mindvégig labilis. Ifjúkorát gyakran viharos szerelmi kapcsolatok zavarják meg, melyre emlékezni se jó. Felnőttkorát a megbánás évei sanyargatják, hogy nem használta ki az életet, amikor még megtehette volna. Ám ha megtanulja már gyermekkorában, hogy az életben örüljön a jelen pillanatnak, mindvégig jó élete lehet, öregkora békés lesz.

A Kutya kedvenc tartózkodási helye általában távol a zajló világtól, szeret elbarangolni a vadregényes természetbe, a legendákat ébresztő tájakra, az elhagyatott, romantikus vidékekre. A Kutya színei a fekete és a sötétkék, az éjszaka árnyalatai. A Kutya kedvenc növényei a mák és a tavirózsa , valamint a pipacs és a narancs virága. A Kutya drágakövei: agát, borostyán, holdkő, karneol

A Kutya jellemvonásai

A Kutya hűséges, megértő, önzetlen és becsületes, de szorongó, pesszimista és kételkedő is. A munkában nagyon aktív, becsületes, tud bánni az emberekkel. Gyakran a közösség érdekét a sajátja elé helyezi. De nem közlegény alkat, sem komikus. Nem élhet gyengédség nélkül, mégsem túlzottan társas lény, de szűk családi, baráti körben képes feloldódni, lehet szívélyes, szórakoztató, de hamar kritikussá válik. S mert van benne humorérzék, ilyenkor igen szórakoztató, kivéve persze bírálatai alanya számára. A Kutya igen csípős, fekete humorát különösen a karrieristák, a hatalomra vágyók, a felszínes álhatatlanok váltják ki. Viszont, ha valaki panaszkodni vágyik, benne türelmes és segítőkész hallgatóra talál, hisz a nemes lelkű, lojális, önzetlen és csodálatra méltón hűséges Kutya úgy véli, az a dolga e világon, hogy másokon segítsen, kimentse a fuldoklókat, anélkül, hogy cserébe elvárna valamit. A mély érzésű Kutya, bár titkolni akarja, túl érzékeny, sőt, aggályos, de mélységesen becsületes és szigorú erkölcsű jellem, aki méltó a bizalomra. Ha családjának pénzre van szüksége, megkeresi, de saját szükségleteit szívesebben cserekereskedelem alapján szeretnl beszerezni. Szerencséje akkor lesz, ha nappal született, mert az éjjel született Kutya örök életében rendíthetetlen őrszem marad. Élvezi a titokzatosságot, az okkult, fiurcsa, természetfeletti és parapszichológiai elmélkedéseket. Nem tűri, hogy tudományosan kimutassák neki a valóság cáfolhatatlanságát, hiszen azt képtelen elfogadni. Szereti a csendes, nyugodt estéket, a fantasztikus filmeket. A sötét vihartól fél, ezért szereti a villámlást. Nem szereti a váratlan dolgokat. Ha már annyi időt szánt birodalma védelmére, ha minden fegyvere készen áll, nem tűri, hogy külső események megzavarják nyugalmát. Csakhogy olykor törékeny az építménye s ha valaki elvenné védeszközeit, anélkül, hogy helyébe másikat adna neki, jobb óvakodni tőle: a megvert Kutya sosem felejt! A Kutya szülöttre jellemző foglalkozások általában valamely vezető állás, de nem mintha erre törekedne, hanem az igazságszeretet és a baráti hűség vezeti rá, hogy olyan állást vállaljon, ahol törődhet az alkalmazottak jólétével, felügyelhet a termékek minőségére. Lehet városi előljáró, ügyvéd, orvos, kutató, vagy pedagógus, pap, misszionárius, betegápoló, s nem ritkán műkritikus.

A kutya kapcsolata a többi jeggyel

A kutya által uralt évek

1910 február 10 - 1911 január 29
1922 január 28 - 1923 február 1
1934 február 14 - 1935 február 5
1946 február 2 - 1947 január 21
1958 február 16 - 1959 február 7
1970 február 6 - 1971 január 26
1982 január 26 - 1983 február 12
1944 február 10 - 1955 január 30
2006 január 29 - 2007 február 17
2018 február 19 - 2019 február 4
2030 február 3 - 2031 január 22
2042 január 22 - 2043 február 9