Patkány

A Patkány Yin-típusú szülött. Ennek megfelelően testes, közepes termet. Izomzata erős, arca kerek és komoly. Fizikai ellenállóképessége kitűnő, jó egészségnek örvend.

Látszólag nyugodt, elmélkedő fajta, aki folyton önmagával van elfoglalva, lelkileg mégis ingadozó, viselkedése a környezetétől függ. Önbizalma jó, mégis fél a kudarctól. Optimista, társaságkedvelő, szívélyes ember, aki tevékeny életet él, vállalkozásaiban gyakorléatias és hatékony.

A Patkány eleme a Víz. A világegyetemre ható öt fő erő, a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként színezi a szülött típusait. A Patkányhoz a Víz elem tartozik, mely inkább hideg, magába forduló jelleget, mint lázas tettrekészséget kölcsönöz a szülöttnek. A Patkány jegy szülötte olyan mint az állóvíz, mely elrejti a mélység titkait.

Patkany

A Patkány északi származású állat. A téli napforduló szülötte. A hagyomány szerint háromszáz évet is megél, a századik évében megőszül. A kínai horoszkópban szereplő Patkány eredetét a távol-keleti mitológiában kell keresnünk, ahol nincsnek kiátkozott, jó vagy rossz állatok, hisz valamennyi a harmónia, az egensúly érdekében létezik. A Patkány, a kígyó és a vakond testvére, Japánban a gazdagság istene mellet trónol, Szibériában a jómód jelképe.

A Patkány a jólét szimbóluma. Ha nem a szegénységben, hanem a gazdag helyeken él, nagyon szerencsés jegy. Különös adottsága a "kettős-látás". Szerencsés volta azzal magyarázható, hogy aki nem fél tőle és felismeri adottságait kihasználhatja sajátos kettős-látását, mely némileg azzal is magyarázható, hogy az alvilágban, éjjeli életet él. De útját nem könnyű követni, mivel föld alatti üregekben, vagy a teli magtárakban húzódik meg.

A föld alatti vájatokban rejtőzködó Patkány az éjszakai élet, a titkos cselekedetek szimbóluma is, aki, ha visszaél a kapzsisággal, a felelőtlenséggel, mások nyomorúságával, népszerűtlenné válik, megvetik társai. S hogy a Patkány szülötte tiszteletre méltó-e vagy megvetendő, kinek-kinek szabad akaratától függ, hogy miként irányítja sorsát. Még a nyugati irodalom is tele patkány és egér mesékkel. La Fontaine megnevettet minket A városi és a mezei patkány, vagy A macska és a vén patkány c. meséjével, de kimondja, hogy tapasztalt lévén, a Patkány tudta, hogy "a bizalmatlanság a biztonság szülőanyja." A valamennyiink gyermekkorát végig kísérő Mickey-egér meséi igazolják, hogy a szomorúságot a kacagás győzi le. Vagyis, ne higyjünk a látszatnak! Inkább tanuljuk meg a Patkány nyelvét! Ez a rágcsáló sok meglepetést rejt magába, a bölcs mezei egértől a vidám Mickey-egérig látható, hogy igazi varázsló.

A Patkány jellemvonásai

Legfontosabb jellemzője a báj, a jó felfogóképesség, értelmesség és képzelőerő. Hódító szellem. Hibája, hogy önző s csak a saját ritmusa szerint képes élni. A munkában ügyes, de csapatmunkára képtelen. Még akkor is, ha mindenki tőle függ. A pénzhez sajátos viszony fűzi: egyszerre fukar és költekező. Szerencséje van, ha nyáron születik, amikor tele vannak a raktárok s nem kell sokat keresgélnie. Nem tud élni szenvedélyek nélkül. Rajong mindazért ami nem megszokott, ahogy az étkezésben is mindent végigkóstol. De nem tűri a korlátokat, a beosztott időt, a családi kedeveskedéseket. Kedvenc tartózkodási helye a pincék, katakombák, a barlangok.
A Patkány színe a fekete és a vörös.
A Patkány drágakövei: gyémánt, rubin, ametiszt, malachiz. Kedvenc növénye a borsfű és a fehérüröm, valamint az orchidea, a tubarózsa és a bogáncs virága.

A Patkányra jellemző foglalkozásokhoz a szülött legfontosabb tulajdonságai vezetnek, mint intelligenciája, képzelőereje, nem kevésbé a sajátos bája. Lehet kiváló eladó, üzletember, kereskedelmi ügynök, pézügyi vagy jogi szakértő, valamint híres író vagy kritikus. Ha politikus, vagy bal- vagy jobboldali, de sosem mérsékelt. Kiváló vulkanológus vagy barlangkutató. Ha orvos, jó aneszteziológus, patológus, büntetőjogi szakértő vagy detektív s főként kiváló kém. Dolgozhat a tanügyben s lehet iparművész is.

A Patkány kapcsolata a többi jeggyel

A Patkány által uralt évek

1900 január 31 - 1901 február 18
1912 február 18 - 1913 február 5
1924 február 5 - 1925 január 24
1936 január 24 - 1937 február 11
1948 február 10 - 1949 január 28
1960 január 28 - 1961 február 14
1972 február 15 - 1973 február 2
1984 február 2 - 1985 február 19
1996 február 19 - 1997 február 6
2008 február 7 - 2009 január 25
2020 január 25 - 2021 február 11
2032 február 11 - 2033 január 30