Sárkány

A Sárkány Yang-típusú szülött. Termete többnyire magas, karcsú. Arca komoly, mosolytalan. Mivel kényes, igyekszik megelőzni a betegségeket. Lelkileg jó hatással vannak rá az élénk színek. Hajlamos az önvizsgálatra, elmélkedésre. Értelmes, független szellem, de gyakran magányos.

Szabadságszerető, akit nem befolyásol a társadalmi hierarchia. Inkább a természet a barátja, a nyugodt magányt, semmint a tömeget kedveli. Az összhangot elsősorban önmagában akarja megteremteni.

A Sárkány eleme a Fa. A világegyetemre ható öt fő erő, a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként színezi a szülött típusait. A Sárkányhoz tartozó Fa elem kiegyensúlyozottságot, gyengédséget, gazdag fantáziát és kreativitást kölcsönöz a szülöttnek.

Sarkany

A Sárkány szülött csillogó egyéniség. A sárkány a zodiákus egyetlen állata, melynek nincs megfelelője a valóságban. A legendákban szereplő sárkány félelmetes, fantasztikus alak, a mérhetetlen kincsek, a titokzatos várak őrzője. A tüzet okádó sárkány súlya alatt megreng a föld, de sötét szárnyaival a levegőbe is felröppen vagy épp eltűnik a vizek mélyén. Aki legyőzi a szédítő erejű, engesztelhetetlen Sárkányt, kaput nyit a Titok felé, átlép egy más világba.

A kínai hagyományok szerint a Sárkány a szerencse és az igazság jele, ezért érdemes közelünkben tartani, a házunkba vinni. Fából faragva a kínai háztetők csúcsán vagy az ajtók felett látható. A kínai hiedelemban a Sárkány általában szembe száll az istenekkel, de az emberekhez barátságos Tet ünnepén, a kínaiak papírsárkányt hordoznak körbe a városban, majd, az elmúlt év jelképeként, elégetik, hogy hamvaiból újjászülethessék, mint a főnix madár. Európai kultúránkban is ismert a sárkány szimbólum: székesegyházak dísze és legendák hőse. A mesék hétfejű sárkánya vagy a Szent György által legyőzött sárkány a saját félelmeink feletti győzelem, a bátorság és kitartás jelképe. A sárkányt gyakran ábrázolják több fejjel, mint a görög mitologiából ismert hidrát, ami az emberi lelkület legmélyén kavargó szenvedélyek sokaságát jelképezi: ha egyik fejét levágjuk, rögtön másik nő helyébe. Azaz a dolgok mélyéig, a györerekig kell hatolnunk, hogy legyőzzök önmagunkat.

Az arkangyal által födre tiport sárkány, a mesebeli királyfivá változó sárkány, a küzdelem utolsó szakasza legutolsó akadályát, a végső próbatételt jelenti valamely eszmény vagy kincs elérése, megszerzése útján - a bölcsesség, a megvilágosodás ezoterikus jelképe.

A Sárkány életútja

A Sárkány jegyű szülött életének a kínai hagyomány szerinti négy korszaka a gyermek- és ífjúkor kényes szakával kezdődik, mikor hajthatatlan érvényesülési vágyával gyakran okoz környezetének nehézségeket. Elkélpzelései ütköznek a valósággal. Ha sikerül elkerülnie a konfliktusokat, felnőtt korára, főleg idősebben megtalálja az egyensúlyt s öregkora békés lesz. A fontos, hogy mindvégig tisztában legyen önmagával, ne feledje, hogy a Sárkány mitikus, csalóka lény, tehát nem szabad feltétlenül hinni ragyogó küllemében, mert az csak tűnékeny illúzió.

A Sárkány kedvenc tartózkodási helyei: a levegő és a víz. Ahogy a Sárkány a magas szirteken, a mély szakadékokban tartózkodik, a jegy szülötte szívesen utazik repulőn, vagy vizen, akár óceánjáró hajót kormányozva.

A Sárkány színe a fekete és a sárga. A Sárkány kedvenc növényei a zsálya, a mandragóra - a boszorkányok füve, és a lótusz virága A Sárkány drágakövei: borostyán, jáde, opál.

A Sárkány jellemvonásai

Szrencsés, különösen ha nem viharos időkben születik. Fő törekvése a hatalomszerzés. Szabadságszerető alkat, aki mindenben dinamikusan, kifogyhatatlan energiával tör előre. Mindenkitől különbözik, üstökösként tündököl kortársai között, aki lelkesedésével képes lángra lobbantani a világot. Őszinte, nyílt és becsületes, aki nem ismeri a mellékutakat. A pletykát, hazugságot, aljasságot megveti. Annyira hisz saját tévedhetetlenségében, hogy nem tűri az ellenkezést. Hirtelen haragú. Ha felbosszantják nincs benne tapintat, az udvariasság legelemibb szabályait is elveti. Rendkívül cselekvőkész, úgy érzi különleges elhivatottságú, s gyakran valóban rendkívüli dolgokra képes. Ugyanakkor túl igényes, türelmetlen. Igen hiszékeny és befolyásolható, aki hamar megváltoztatja véleményét.

Bár nem óvatos és előrelátó, a Sárkány a kínai zodiákus legéleterősebb jegye, kötelességtudó, aki mindig szem előtt tartja mások érdekeit. A munkában kész a lehetetlenre is, örül, ha reménytelen helyzetben segítségét kérik. A pénz nem boldogítja de függetlensége érdekében megszerzi. Tiszteli a természetet. Jövendőmondó hajlammal bír, de rossz diplomata. A Sárkány szülöttre jellemző foglalkozások: Energikussága folytán sok mindenre alkalmas. Kiváló vezető, mind a munkában, mind a természetben. Elbeszélő képessége alapján akár szifi író is lehet. Ezen kívül ügyvéd, szónok vagy építész, művész, színész is. A tudomány terén érdekli a vulkanológia, lehet meteorológus, csillagász.

A Sárkány kapcsolata a többi jeggyel

A Sárkány uralta évek

1904 február 16 - 1905 február 3
1916 február 3 - 1917 január 22
1928 január 23 - 1929 február 9
1940 február 8 - 1941 január 26
1952 január 27 - 1953 február 13
1964 február 13 - 1965 február 1
1976 január 31 - 1977 február 17
1988 február 17 - 1989 február 5
2000 február 5 - 2001 január 23
2012 január 23 - 2013 február 9
2024 február 10 - 2025 január 28
2036 január 28 - 2037 február 14