A Yin és Yang jellemzői a kínai horoszkópban

A Yin és Yang egyik legismertebb kínai jelkép. A Yin és Yang két ellentétes hatású és egymást kölcsönösen kiegészítő alapelv jelképe. A Yin és Yang elválaszthatatlan és folytonos átalakulása képezi a működő világegyetem alapját, bonyolult összeszövődését. Az örök ellenpárok, a pozitív-negatív, nappal-éjszaka, tele-üres, igen-nem, fehér-fekete, aktív-passzív, férfi-nő és így tovább, csírájában valamennyi magában hordozza a másikat. A férfi, azaz a Yang egy női, azaz egy Yin részt, és fordítva.

A Yin-Yang elválaszthatatlan pár, mely folytonos mozgásban van. Két fogalom, mely kölcsönösen ellentmond egymásnak, ugyanakkor kiegészíti egymást. Ahol a fehér, azaz az aktív, a Yang eléri csúcspontját, ott észrevétlenül átveszi helyét a fekete, a passzív, azaz a Yin, a homorú rész, és megfordítva.

Yin Yang

A kettőnek, a Yin és Yangnak, nincs semmiféle morális tartalma. Egyik sem felsőbb- vagy alsóbbrendű a másiknál. Ellenétük szükségszerű és konfliktusmentes, mint tapsoláskor a jobb és bal tenyerünk.

A Yin és Yang típus

A Kínai horoszkóp a Yin és Yang szerint két csoportra osztja a szülötteket:

  • Yin-típus: Patkány, Bivaly, Nyúl (Macska), Majom, Kutya és Vaddisznó.
  • Yang-típus: Tigris, Ló, Sárkány, Kígyó, Kecske és Kakas.

A Yin-ember külsőre gyakran közepes termetű, erős izomzatú, gyakran testes alkat. Kitűnő fizikai ellenállóképességgel bír, jó egészségnek örvend. Arca kerek, de nem mosolygós Pszichikai szempontból általában önmagával van elfoglalva, egocentrikus. Látszatra nyugodt modorú, de kedélye ingadozó, mivel hangulata a környezetétől függ. Mindig igyekszik megtalálni másokkal az egyensúlyt. A Yin típusú ember szereti a társaságot, mindenkivel szívélyes, optimista. Tevékeny életet él, vállalkozásaiban gyakorlatias és hatékony.

A Yang-ember külsőre magas, karcsú, általában átlagos testsúlyú. Derűs, mosolygós arcú, kedveli az élénk színeket. Egészségi állapota eléggé kényes, ezért a megelőzés híve, mitsen, hogy gyógyításra szoruljon.

Pszichikai szempontból hajlik az önvizsgálatra, meditálásra. A Yang típusú embernek semmi érzéke a társadalmi hierarchia iránt. Értelmes, független, szabadságszerető személyiség. Kedveli az elszigeteltséget, hajlamos az elmagányosodásra. A természet közelségét többre értékeli az emberek társaságánál, a tömegnél. A Yang-ember elsősorban önmagával törekszik egyensúlyba jutni, mindenben keresi a harmóniát.