Fekete és a sötét árnyalatok, a Bak csillagjegy színe

A fekete, a sötétbarna, a sötétzöld, az indigókék, megannyi színárnyalat, mely utal a Bak Föld elemére. A fekete szín méltóságot, komolyságot jelent, de kifejezi kedvelője kettősségét is: a sors csapásait csendes belenyugvással elszenvedő titkolt arcát, és a külvilág kedvéért felöltött álarcot, mely tökéletesen megfelel az érdekeinek. Épp ezért ez utóbbi meglepően összetett is lehet. A fekete színt kedvelő ember, aki ezt öltözködésével is kifejezi, titokzatos egyéniség, aki sötét megjelenése ellenére sem visszatetsző, hanem inkább vonzó.
A fekete szín utal a természetszeretetre, de arra is, hogy kedvelője szereti az életet, a gyönyört.

A szerelemben kerüli a gyöngédség megnyilvánulásait, látszólag rideg ember benyomását kelti, ezért ritkán van sikere. A fekete szín kedvelőjének a szerelemben mindig határozott véleménye van, amit a partnerétől is megkövetel. Krízishelyzetben csakis erős társ mellett képes legyőzni az akadályokat. Ezt a segítséget viszont nem az élettársától várja el, inkább másoknál keres támaszt.
A sötétbarna, sötétzöld vagy indigókék, mint általában a sötét színek, mind-mind rejtett tulajdonságokra utalnak, miként a fekete föld rejti magába kincseit.

A sötét színek kedvelői segítőkész emberek, szerelmük erotikus. Határozottan családszeretők, akik szeretik a gyermekeket is.