Az egyéni alkat

Az orvostudományban, főleg a pszichiátriában számos kutatás ismert az egyén alkata szerinti osztályozására. Egyes tudósok már a legrégibb időktől fogva szoros kapcsolatba hozták az egyén küllemét a belső tulajdonságaival, a különböző hajlamaival, így az egyéni alkat és a bizonyos betegségekre való kitettség is mindig fontos kutatási terület.

A laikus számára az egyéni alkat aligha sokatmondó. Ha valaki tetszik nekünk, jobbára mindegy, hogy az alacsony-e avagy magas, hogy sovány avagy kövér, s hogy mennyire arányos a teste, milyen színű a haja vagy a szeme, avagy milyen a hangja.

Mégis mindenkinek megvan a saját elképzelése, hogy milyen küllemű ember tetszik neki a legjobban, akinek minden külső jellemvonása, a hangja, a járása s ezernyi más egyedi jellemzője - az egyéni alkata - megfelel, s mindehhez melyek azok a belső tulajdonságok, melyek alapján ösztönösen vonzónak találja, vagy épp ellenkezőleg, visszataszítónak, esetleg csak megtűrik egymást.

A szakértők viszont mindenre magyarázatot keresnek, így az egyéni alkat eredetére is.
De az egyéni alkat, a velünk született adottságaink mellett, fontos tényező az is, hogy milyen természeti, társadalmi, érzelmi környezetben élünk. Például, egyes alkat kedveli a meleget más a hideget, de még a meleget kedvelők közt is van aki a fülledt levegőben rosszul lesz ezért folyton szellőzteti a lakását, vagy olyan fagyos természetű, aki inkább csak felöltözik, de nem fűt, mert nem tűri a közvetlen meleget, de még a napsugarat sem.

A legtöbb ember ösztönösen megtalálja az egyéni alkatának legmegfelelőbb természeti körülményeket, de ha külső okok miatt nincs erre lehetősége, például, szereti a napfényt, de északra néző lakásban kényszerül élni, ingerlékennyé válik, fáradékonnyá, csökken az ellenálló képessége, romlik a közérzete.

A mai agyonhajszolt világban, amikor mindenki versengésre kényszerül, a munkahelyen, a párkapcsolatban s az élet szinte minden területén, a legtöbb ember, legyen az bármilyen egyéni alkatú, nem veszi komolyan a szervezete jelzéseit és ezzel csak fokozza a saját természete és a környezet közti egyensúly labilitását, ám, ha orvoshoz fordul, hamar kiderül, hogy az addig rá jellemző kitartás, következetesség, igényesség, perfekcionizmus s hasonló más, a mindennapok során szép és jó jellemvonásnak számító sajátosságok, megannyi diagnózissá vált.

A pszichiátriai vizsgálat egyik alapgondolata, hogy a jó orvos képes úgy feltenni a kérdéseit, hogy csak a pozitív dolgokra terelje a vizsgálata tárgyát képező alany figyelmét, s az így nyert információkból hámozza ki a negatívumokat is. így könnyen megtudhatja, hogy valaki, egyéni alkatának megfelelően, türelmes-e vagy sem, hogy szereti-e a rendet avagy épp közömbös a környezete iránt, hogy optimista, lángoló életkedvvel rendelkezik-e avagy épp ellenkezőleg, hajlamos a pesszimizmusra, a végső kétségbeesésre.

Laikus létemre nincs szándékom orvosi szempontból tárgyalni az emberi természetet vagy meghatározni valaki egyéni alkatát, de a már említett asztrális tipológiát kiegészítve a saját tapasztalataimmal is, hadd soroljam fel a különböző embertípusok pozitívumait, s akit érdekel ez a fajta vizsgálgatás, a jó tulajdonságok mellett szintén megtalálhatja, magában épp úgy mint másokban, a negatívumokat is, s az emberi természet ilyenfajta elemezgetése révén megkönnyítheti a közeledést embertársaihoz, hogy kellemes, meleg légkört alakítson ki maga körül.