Merkúr - Az Ikrek csillagjegy bolygója

A Merkúr az egyetlen a bolygók közül, melynek jelében szerepel a kör, a félkör és a kereszt is. Tehát asztrológiailag a kör - szellem, a félkör - lélek, és a kereszt - test vagy anyag összekötődik, miként asztronómiailag a Nap, a Hold és a Föld.

Az emberi lét három síkját a testet, a lelket a szellemet kifejező Merkúr szimbólum lehetségessé teszi az ellentétek összeillesztését, a síkok felcserélését,érintkezőségét. A Merkúr szimbólum a semleges közvetítő minden ellentét között.

A Merkúr az Ikrek és a Szűz csillagzat uralkodó bolygója. A levegő jegyű Ikrekben a Merkúr szimbólum kifejezésre juttatja az ember szellemi oldala mozgékonyságát, a föld jegyű Szűznek viszont már csak anyagiság súlya jut. Az Iker-Merkúr a mindenre nyitott, könnyen barátkozó, kötetlen emberben nyilvánul meg, aki szívesen belekóstol mindenbe a nélkül, hogy sokat mérlegelne vagy elkötelezné magát, ám mire a Merkúr a Szűz jegyébe ér, már elvész ez a repdeső, kötetlen forma s helyébe a gyakorlati gondolkodású, a következményeket folyton méricskélő, a kritikus képességét és józanságát előtérbe helyező oldala jelenik meg.

A Merkúr asztrológiai üzenete

A Merkúr állásából az asztrológusok kibogozhatják, hogy miként gondolkodunk és beszélünk, például: logikusan, értelmesen, képekben, ködösen, gyorsan vagy alaposan megfontolva. Megtudhatják, hogy könnyen avagy nehezen tanulunk s hogy számunkra mit jelent a tudás, az ismeretszerzés. Hogy tudunk-e objektíven, semlegesen is gondolkodni, hogy mennyire vagyunk képesek alkalmazkodni s reagálni az élet eseményeire. S hogy a szerzett benyomásokat és tapasztalatokat fel tudjuk-e dolgozni.

De ez már átmeneti jelleg, hisz a környezeti benyomások feldolgozása Szűz-princípium.