Az Ikrek jellemzése

(Gemini, május 21 - június 21)

Az Ikrek az állatöv harmadik csillagjegye, az első kettős jegy. Az Ikrek szakasza május 22-től június 21-ig terjed. Ez a tavasz vége, a nyár eleje, mely a nyári napfordulóba torkollik. A közeledő nyár a természetben látványos növekedésben nyilvánul meg, fejlődnek a növények, a fák ágai, levelei.

Az ősi Egyiptomban az Ikreket két növénnyel ábrázolták, mára e szimbólum leegyszerűsödött, mely stilizált római kettesre, II, emlékeztet. Vannak ábrázolások, melyeken az Ikrek jegye a templom kétszárnyú kapujaként látható, egy világos és egy sötét oszloppal, a nappal és az éjszaka jelképeként.

Távol-Keleten az Ikrek jegyét pillangóval is ábrázolják. A pille könnyed lebegése széles érdeklődési kört, mozgékonyságot, kötetlenséget jelképez. Két szárnya a jegy kettősségét.

Az eredeti egység az Ikrekben felbomlik fényre és sötétségre, jóra és rosszra, égre és földre, férfira és nőre.

Az Ikrek jegy az ember belő kettősségét, ellentéteit, a szellemi tudat fejlődését jelképezi. Míg a Kos jegy az ösztönösség, a külvilág hatására fellépő reakciókat, a Bika az érzelmi tudatot, olyan alapvető érzeteket és vágyakat szimbolizál, melyeket nem lehet akaratlagosan irányítani, addig az Ikrek jegyben megjelenik a képesség, hogy elvonatkoztasson az ösztönös vagy érzelmi indíttatásoktól, és tetteit alárendelje az akaratnak és az értelemnek.

Az Ikrek jegyet Merkúr bolygó uralja, ami az Ikrek szülöttet mindenre nyitott, könnyen barátkozó, bármiféle lekötelezettséget mellőző természetűvé teszi. Az Ikrek jegyű a Merkúrnak köszönheti logikus gondolkodását és ékesszólását, könnyű felfogását a tanulásban és határtalan tudásvágyát, elvonatkoztató készségét, valamint azt, hogy értelmesen képes válaszolni a szerzett tapasztalatok és benyomások sokaságára.
Az Ikrek jegyben született erogén övezete a kar és a váll, a kulcscsont, a comb, a tenyér.

Az Ikrek drágaköve az akvamarin, szerencsenapja a szerda, szerencseszáma a 3 és 4. Kedvenc színe az ezüst és a szürke. Legkellemesebb tartózkodási helye a magasan fekvő vidékek.