A kínai horoszkóp elemek szerint

A kínai asztrológiában az öt elem - Víz, Fa, Tűz, Föld, Víz - a világegyetemre ható őt fő erő, mely minden kínai horszkóp elengedhetetlen része. Az öt emem mindegyike kapcsolódik az egyén születési évéhez, órájához és egy-egy állatövi jegyhez. Sorrendjük a kínai felfogás szerinti teremtés sorrendje: a Vízből születik a Fa, a Fából a Tűz, a Tűzből a Föld, a Földből a Fém, a Fémből a Víz és a körforgás folytatódik.

A kínai horoszkópban minden egyes állatövi jegyhez és órához egy állandó, soha nem változó elem kapcsolódik:

23-1 Patkány Víz
1-3 Bivaly Víz
3-5 Tigris Fa
5-7 Nyúl (Macska) Fa
7-9 Sárkány Fa
9-11 Kígyó Tűz
11-13 Tűz
3-15 Kecske Tűz
15-17 Majom Fém
17-19 Kakas Fém
19-21 Kutya Fém
21-23 Vaddisznó Víz

Minden elemnek más hatása van a szülöttre, másképpen alakítja a jegy típusát:

1. A Víz a titokratosság jelképe. A víz elemű szülött magába forduló, inkább hideg, mint az állóvíz, melynek felszíne alatt sok titok rejlik. Fő jellemzője az állhatatosság, tapintatosság, szerénység, leleményesség és intuició. Környezete iránt nyitott, engedékeny és képes másokat is befolyásolni. Finoman irányítva környezetét, sikerre törekszik.

2. A Fa az összhang jelképe. elemmel bíró ember gyengéd, nagylelkű és önfeláldozó, szavahihető, kiegyensúlyozott, kreatív. Magas erkölcsi érzéke megértővé teszi, aki mindig a harmóniára törekszik. Fő jellemzője a gazdag képzelőerő, mely hajlamossá teszi, hogy elrugaszkodjon a valóságtól. Olykor állhatatlan és mohó. Mivel sikeres embernek akar tűnni, e hibáit le kell küzdenie.

3. A Tűz a melegség, a világosság szimbóluma. A tűz jegyű szülött szenvedélyes, csupa élet, melegség és lelkesedés. Éget és világít, mint a tűz. Eredeti, alkotó szellem, dinamikus vezetői alkat, aki képes mások ösztönzésére, határozott, őszinte. De lobbanékony és kalandvágyó is. Eszményképe, hogy vezesse az embereket, de ehhez sok önuralomra, önfeláldozásra, főleg fegyelemre, az erőszak kerülésére van szüksége.

4. A Föld az anyag, a termékenység szimbóluma. E jel velejárója a biztonság, megbízhatóság, bölcsesség, felelősségérzet, szervezőkészség, gyakorlati és stratégiai érzék, mely a kiváló vezetői szellem sajátja. A Föld jelű mindig pontosan és helyesen szemléli az életben adódó gondokat. Csak fontos, hogy nagyobb képzelőerővel, gyorsabban és jobban törekedjék a változtatásra.

5. A Fém a távol-keleti szimbolikában metszést jelent. A Fém jel velejárója a mindent áttörő akaraterő, a szogor, az éleslátás. Fő jellemzője a határozottság, kitartás, ellenállópékesség, valamint ambíció, állhatatosság és gazdaságosság. Makacs, hajlíthatatlan, független szellem. Mivel eszményképe a hatgalom, a gazdagség és fényűzés, saját érdekében jobb ha negedékenyebbé válik.