Kakas

A Kakas Yang-típusú szülött. Magas, karcsú termetű, átlagos megjelenésű ember. Arca komoly, mosolytalan. Kényes, inkább igyekszik megelőzni a betegségeket, mitsem hogy kezelésre szoruljon. Hangulatára jó hatással vannak az élénk színek. Hajlamos az önvizsgálatra, elmélkedésre.

Értelmes, független szellem. Legtöbbje magányos. Szabadságszerető, aki nincs tekintettel a társadalmi hierarchiára. Természetbarát, inkább a nyugodt magányt, mint a társaságot kedveli. Az összhangot elsősorban önmagában akarja megteremteni.

A Kakas eleme a Fém. A világegyetemre ható öt fő erő, a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként színezi a szülött típusait. A Kakashoz tartozó Fém elem, mint a mindent széthasító éles kard, az akadályok, a megszokások legyőzését jelenti, szigort és éleslátást hoz a szülött életébe.

Kakas

A kakas Nap-szimbólum, ugyanakkor a hősiesség jelképe is. A különböző kultúrákban évszázadok óta csodálat övezi a kakast, bár jelképe más-más értelmezést nyer. Tény, hogy a kakas kukorékolásával jelzi a Nap felkeltét. A Kakas Indiában a Nap energiájának a megszemélyesítője. Japánban az első fénysugár megjelenését, Kínában az öt erényt képviselő KI-jellemet testesíti meg. A tetszetős külsejű, jó tartású kakas a kínai horoszkópan jó kilátásokat jelent. Jó tartása a mandarinokra emlékeztet, sarkantyúja a katonai erényekre és harci bátorságra utal, ugyanakkor a bajtársi jóságra, segítőkészségre. Annak a magabiztosságnak a hirdetője, mellyel a kakas kukorékolása a biztos napfelkeltét jelzi. Az új nap kezdetét, a fényt jelképezi, a sötétség és rémálmok végét. A kakas a világosság és tisztaság, az ífjúság, a remény szimbóluma.

A kakas nyugati kultúránkban is fontos szerepet kapott: ott láthatjuk a tornyok csúcsán, az épületek kiszögellésein. A kakas a háztető vagy a fák magasából kémleli a láthatárt, őrködik az ember fölött. A kakas a népmesék hetvenkedő, olykor agresszív alakja, de tanmesék hőse is. A büszke tartású, széptollú kakas, a vidék óramutatója, udvara, azaz a tyúkok figyelmes és megértő ura, akikkel nagylelkűen megosztja szerencséjét és figyelmezteti őket a veszélyre. Vetélytársat nem tűr maga körül féltékeny. Ám ha veszély fenyegeti "udvarát", maga köré gyűjti alattvalóit, megvédi őket, nem engedi, hogy beleszóljanak életébe.

Védelmezőként olykor félelmetes, sőt ha kell, ravasz is. Ha mégis két kakas kerül össze, bátran megküzdenek egymással, egyik sem tűri a megalázó vereséget. A zodiákusbeli Kakas a harciasság és a bölcsesség sajátos keveréke. Ellentmondásos lény, ahogy a kakas is király, de csak a jól határolt birodalmában, a baromfiudvarban. A Kakas a születés és halál közti idő határai közé zárt dícsőség és hatalom múlandóságát jelképezi.

A Kakas életútja

A Kakas élete a kínai hagyomány szerinti négy korszak első két negyedében , azaz gyermek- és ífjúkora s még felnőtt kora kezdetén is egyaránt csupa hullámzás a legnagyobb bánat és a legnagyobb öröm között. Hol gazdag, hol szegény. Hol a társaság kedvence, hol magányos. Csak felnőttkorára, mikor érzelmileg és szakmailag már megállapodott, akkor válik élete nyugodtabbá, mígnem öregkora elhozza számára a teljes boldogságot.

A Kakas kedvenc tartózkodási helye általában egy csendes zug, mely csak az övé lehet. Az otthona, melyet saját ízlése és kedve szerint díszíthet fel, s ahova csak az jöhet be, akit ő hív meg. A Kakas színe a sárga.

A Kakas kedvenc növényei az encián, narancsfa, pálmafa és a napraforgó meg galagonya virága. A Kakas drágakövei: gyémánt, ónix, rubin, topáz s különösen a mindenféle gyöngyök.

A Kakas jellemvonásai

Kalandvágyó, bátor egyéniség, aki sikerre vágyik a mindennapi életben. Becsületes, őszinte, szolgálatkész és bátor, de hiú és meggondolatlan, akinek túlságosan is fontos a saját külleme. Kémnek, feltűnő külleme miatt, semmiként sem lenne alkalmas. Annál inkább válhat hőssé, gyakran csak szájhőssé. De akkor sem tűrné, hogy megfosszák díszes tollazatától, azaz leleplezzék. A Kakas nem élhet hódítás nélkül. Bár nem vallja be, szüksége van a környezete csodálatára. Elegáns, kifogástalan megjelenésű, olykor ünnepélyes és méltóságteljes is. Kifogástalanul tiszta, ápolt, csak kicsit dicsekvő, önző, makacs, sőt, gőgös, aki nyers modorral is eléri azt, amit akar.

Rendkívül munkakedvelő, aki csak a saját erejére hagyatkozik. A Kakas sosem kerül kilátástalan helyzetbe, a legreménytelenebb ügyleteit is képes nyereségessé tenni. Hatékonyan képes gazdálkodi mind az idejével, mind a pénzzel vagy a különféle javakkal. A Kakas nagyszerű ügyintéző, épp oly kiváló szervező a társasági életben, mint amilyen szívesen megpihen valamely eldugott helyen, egy kényelmes régi fogadóban. A társaságban szellemes, vidám, sziporkázó jelenség, de lehet hallgatag, hivatalos is, esetleg e kettő keveréke. Minden esetre sajátos kisugárzású személyiség.

A Kakas szülöttre jellemző foglalkozások: A Kakas teljes erejéből beleveti magát a munkájába. A kínai asztrológia szerint az a típus, mely a sivatagban is képes megtalálni egy gilisztát, azaz, "a jég hátán is megél", mondják mifelénk. Szerencséje nem sok, gürcölnie kell mindenért, ahogy a kakas is naphosszat kapirgál a betevő falatért. Legmegfelelőbb számára a kereskedelem, bármily beosztásban, a szépségipar vagy a katonai pálya, s lehet földműves vagy tanító, azaz a falu Kakasa.

A Kakas kapcsolata a többi jeggyel

A Kakas által uralt évek

1909 január 22 - 1910 február 9
1921 február 8 - 192. január 27
1933 január 26 - 1934 február 13
1945 február 13 - 1946 február 1
1957 január 31 - 1958 február 15
1969 február 5 - 1970 február 5
1981 február 5 - 1982 január 24
1993 január 23 - 1994 február 9
2005 február 9 - 2006 január 28
2017 január 28 - 2018 február 18
2029 február 13 - 2030 február 2
2041 február 1 - 2042 január 21