Nyúl (Macska)

A Nyúl (Macska) Yin-típusú szülött. Küllemében ez gyakran testes, közepes termetet, erős izomzatot jelent. Arca kerek, mosolytalan. Fizikai ellenállóképessége kitűnő, így jó egészségnek örvend.

Látszólag nyugodt, elmélkedő fajta, aki folyton önmagával van elfoglalva, lelkileg mégis ingadozó, viselkedése a környezetétől függ. Önbizalma jó, mégis fél a kudarctól. Optimista, társaságkedvelő, szívélyes ember, aki tevékeny életet él, vállalkozásaiban gyakorléatias és hatékony.

A Nyúl , vagy Macska eleme a Fa. A világegyetemre ható öt fő erő, a születés órájától függően, a kínai zodiákus minden egyes jegyében másként színezi a szülött típusait. A Macskához tartozó Fa elem kiegyensúlyozottságot, gyengédséget, gazdag fantáziát és kreativitást kölcsönöz a szülöttnek.

Nyul

A Nyúl szülött Nyugat felé tart, a koraőszi teliholdhoz tartozik. A kínai hagyományban a Macska ezerarcú kis istenség, erős és szelíd. Fázós és otthonszerető. A macska a titokzatosságot, az elérhetetlenséget jelképezi.

A magányos, hóbortos, állhatatlan macska a nyugati szalonok kedvence is, hisz bársonyos léptei, dorombolása álmodozásra serkenti környezetét is. Selymes szőre, simulékonysága, érzékenysége mintha álmainkat tükrözné vissza. A Macska szép és kegyetlen, isteni jóság és démoni gonoszság keveredése, mégis annyira kedvessé képes tenni magát, hogy az embert kényeztetésre sarkallja, arra, hogy mincenféle haszontalan semmiséget eszeljen ki kedvence szórakoztatására. És az ember eszre sem veszi, mennyire rabszolgájává válik, inkább úgy érzi, míg a macskáját kényezetheti, minden a legnagyobb rendben van ebben a lehető legjobb világban.

A Nyúl életútja

A Nyúl jegyű szülött élete kínai hagyomány szerinti négy korszaka mindvégig békés lehet. A Macska a kínai zodiákus legszerencsésebb jegye. Gyermekkora épp oly derűs mint idős kora s még ífjúsága vagy felnőtt kora sem hoz gondokat, hacsak nem történik valamiféle természeti katasztrófa körülötte, vagy adódik súlyos konfriktus, hogy megzavarja. A Macska élete a külső körülményektől, azoktól a személyektől függ, akikkel az élet, a véletlen összehozza. Fontos, hogy mindig tudjon dönteni. Esetleges rossz döntés esetén előfordulhat, hogy a Macska vénségére mogorva és barátságtalanná válik, elmagányosodik.

A Nyúl kedvenc tartózkodási helyeit a csendes éjszakai ösvényeken keresi, de lehetőleg csak az otthona körül. Inkább a tűz mellett szeret melegedni, s nem a szabadban, viharban fagyoskodni. A Nyúl színe a fehér. A Nyúl kedvenc növényei a fügefa valamint a százszorszép. A Nyúl drágakövei: ónix, igazgyöngy, smaragd.

A Nyúl jellemvonásai

A Nyúl jegyű szülött kettős alkat, vadság és függőség jellemzi, valamint kényelemvágy és szabadságra törekvés. Ugyanakkor diszkrét, óvatos, aki mindig a harmóniára törekszik. Fő célja a hozzá közel állók oltalmazása. Könnyű és kellemes vele együtt élni. Barátként is kiváló társ. A munkát komolyan veszi, pontos és lelkiismeretes, kitartó és rendszerető, bár olykor túl pedáns. Mélységesen becsületes, de gyanakvó, önző és olykor sikamlós, kétértelmű. Ha a Macska rossz körülmények közé kerül, köznyössé, lustává válhat. Túl érzékenyen reagál ha valaki őt vagy a családját bántja, ravaszsága és képzelőereje révén ilyenkor képes a mások által láthatatlan szálakat is kíméletlenül megmozgatni.

Ha megélhetéséről van szó, a pénzzel óvatosan gazdálkodik, de a fölösleget képes gálánsan elszórni. Szerencsés, ha nyáron születik, mikor nem kell fáznia, így nyugodtabb sorsra várhat. A Macskának mindig szüksége van valamilyen biztos támpontra. Tudja, sorsa saját döntéseitől függ, mégis nehezen képes határozni, bármiben állást foglalni. Különösen a szélsősőges helyzetektől óvakodik, de képes elkerülni bármily csapdát, buktatót. Bátornak tűnik, ám valójában könnyen elmenekül a problémák elől. Ösztönlény, inkább hangulatára, mint a logikai okfejtésekre hallgat. Ne is várjunk tőle logikát, még ha munkája számokkal, konkrét tényekkel függne is össze.

A Nyúl mindig szubjektív, reakciói függetlenek. De mindig szilárdan kiáll tettei mellet, azaz "a macska mindig talpra esik". Kedveli a kifinomult, meghitt összejöveteleket, ahol általában szeretik értelmességéért, jókedvéért, nagyvilágiságáért, eleganciájáért. Szabad idejében szívesen utazgat, csak ne kelljen neki megszerveznie vagy irányítania az utazást. Ám aki magával viszi, tudnia kell, hogy biztos rászorul az elsősegély-készletre.

A Nyúl jegyben született látszólag tökéletesen alkalmazkodik és jól idomítható. Szereti a kényelmet, a biztonságot, a békés, nyugodt légkört. De kiismerhetetlen. Ha elégedetlen sorsával nem panaszkodik, ahogy nézeteltéséseit is diplomatikusan igyekszik eltitkolni. Szigorú erkölcsű, erényes, óvatos és megfontolt, amiért a felületes szemlélő közönyösnek vélheti, holott nem az. A Nyúl szülöttre jellemző foglalkozások: Kiváló diplomáciai érzékéből adódóan lehet jó politikus, állami hivatalnok vagy főtisztviselő. Lehet pap vagy filozófus, valamint orvos vagy tanár. A Macska számára bármilyen nevelői tisztség megfelelő. Sose kerüljön azonban veszélyes helyzetbe, sem a vezér, sem a provokátor szerepe nem illik hozzá.

A Nyúl kapcsolata a többi jeggyel

A Nyúl által uralt évek

1903 január 29 - 1904 február 15
1915 február 14 - 1916 február 2
1927 február 2 - 1928 január 22
1939 február 19 - 1940 február 7
1951 február 6 - 1952 január 26
1963 január 25 - 1964 február 12
1975 február 11 - 1976 január 30
1987 január 29 - 1988 február 16
1999 február 16 - 2000 február 4
2011 február 4 - 2012 január 22
2023 január 22 - 2024 február 9
2035 február 8 - 2036 január 27.